Financiële problemen bij acht op de tien parochies
Het overgrote deel van de Nederlandse rooms-katholieke parochies zit in de financiële problemen: bijna acht op de tien parochies staan in het rood. Bij elkaar opgeteld leden de 640 parochies vorig jaar een verlies van 15 miljoen euro. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Trouw, in samenwerking met onderzoekscollectief Spit.
Voor het onderzoek werden de financiën van alle parochies tegen het licht gehouden. Omdat de parochies Anbi-instellingen zijn, zijn ze verplicht een verkorte weergaven van hun inkomsten en uitgaven te publiceren. De krant noemt de coronacrisis, vergrijzing en ontkerkelijking de belangrijkste oorzaken van de financiële problemen.
Minder bijdragen
Wel blijft de rooms-katholieke kerk het grootste kerkegenootschap van Nederland, met zo'n 3,7 miljoen leden. Maar voor een heel groot deel van hen blijft het bij een lidmaatschap op papier. Ongeveer 30 procent doet jaarlijks een financiële bijdrage via de Actie Kerkbalans, de inzamelingsactie waarmee de kerk een groot deel van de inkomsten binnenhaalt. De groep gelovigen die nog met enige regelmaat naar de kerk gaat is geslonken tot zo’n 150.000, 4 procent van alle katholieken.
Voor parochies zijn bijdragen van kerkleden de belangrijkste bron van inkomen. Vorig jaar leverden die bijna 66 miljoen euro op. en jaar eerder was dat nog 73 miljoen euro. Volgens Trouw hangt dat samen met de coronacrisis. Een groot deel van het jaar kwam er namelijk niemand naar de kerk, waardoor de opbrengsten lager uitvallen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
PREMIUMBelgië2
Dodelijke ontgroening Sanda Dia (21) zorgt voor volkswoede, ook in Nederland
In België wordt het debat over de taakstraffen voor de studenten die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke ontgroening van Sanda Dia steeds heviger. Het slaat nu ook over naar Nederland. Op sociale media spreken (bekende) mensen zich fel uit over de ‘lage’ straffen. ,,Ja, dat is klassenjustitie.’’ -
PREMIUM
Verdriet om sluitingen katholieke kerken in regio Zutphen en Achterhoek: ‘Maar het geloof blijft’
Emotie, verdriet, maar ook berusting en begrip. Zo reageren kerkgangers op de sluiting van tien van de dertien rooms-katholieke gebedshuizen in de regio Zutphen/Achterhoek. Er zijn zorgen over hoe nu verder. ,,Een pastoor zei al eens bij een uitvaart van één van de priesters: regel daarboven meer grondpersoneel, anders gaat het mis.” -
PREMIUM
Drie ton opgehaald voor verhuizing restaurant: ‘Onbekende gaf zelfs 10.000 euro’
Omdat het potje van hun restaurant na de coronajaren een beetje leeg was, begonnen Lisa Meijntjes en Jasper Kaan een crowdfunding om de verhuizing van hun restaurant te betalen. En met succes: binnen een week haalden ze 300.000 euro op. ,,Niet te geloven.”Utrecht -
Eurostar houdt hoop na topoverleg met ProRail en ministerie
Eurostar blijft optimistisch dat de snelle trein van Amsterdam naar Londen vanaf juni 2024 toch kan blijven rijden tijdens de renovatie van Amsterdam CS. Dat laat de vervoerder weten na topoverleg maandagmiddag met ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
-
Ridouan Taghi heeft een nieuwe advocaat
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?