‘Formule 1 in Zandvoort? Dat kost je dan honderd dagen stilte’

videoRaceliefhebbers dromen al van 3 mei 2020: De Formule 1 in Zandvoort! Maar als het aan milieuclubs ligt, gaat het autofeest in de duinen niet door. De bolides van Max Verstappen en de zijnen veroorzaken teveel schade aan de natuur. Ondertussen wordt er óók onderhandeld. ‘Jullie de Formule 1, wij meer stilte.’

Karel van Broekhoven, voorzitter van Rust bij de Kust is achterdochtig. Twaalf dagen geleden heeft zijn stichting samen met vier andere milieuclubs bij de voorzieningenrechter om een voorlopige voorziening gevraagd, om alle werkzaamheden op het circuit stil te laten leggen. Maar er is nog geen zittingsdatum gepland, bevestigt de rechtbank Haarlem. ,,Is dit een 21ste-eeuwse vorm van klassejustitie, dat een prins en een biermagnaat hun zin moeten krijgen in strijd met de wet?’’ briest hij. Die prins is prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het circuit, en de biermagnaat is hoofdsponsor Heineken. Milieugroepen vrezen dat ‘het kabinet opnieuw met een truc komt om de milieuwetten te omzeilen’. ,,Alles wijst erop dat het circuit zich boven alle wetten verheven voelt en rekent op onvoorwaardelijke steun van de overheid’’, stelt Rust bij de Kust.

  1. LIVE | Tekort aan handschoenen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Tekort aan handschoe­nen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.