Volledig scherm
Een van de vernielde ruiten bij de trein die op station Breda vrijdagavond stilstond nadar er vlak van te voren op was geschoten. © ANP

Gasdrukpistool waarmee op trein bij Breda werd geschoten, kan ‘dwars door mensen heen schieten’

Het gasdrukpistool waarmee vrijdagavond de treinen bij Breda zijn beschoten, is levensgevaarlijk. In het pistool werden metalen balletjes gebruikt. “Als je daar mee op een mens zou schieten, gaan die balletjes dwars door het lichaam heen", aldus een woordvoerder van de politie. 

Bovendien is het mogelijk om met het betreffende pistool repeterend te schieten. Aangezien bij de trein die in de richting van Breda reed snel achter elkaar vijf ruiten zijn geraakt, is het volgens de politie het meeste logisch dat daartoe het gasdruk-pistool is gebruikt. Bij de trein die de andere kant opging, was één ruit vernield. 

Omdat de treinen veiligheidsglas hebben, zijn de ruiten alleen aan de buitenkant vernield. Gewonden zijn er niet gevallen.  

Twee pistolen

De twee 15-jarige jongens uit Breda en Dorst die vrijdagavond zijn aangehouden, hadden twee pistolen bij zich: een luchtdrukpistool waarmee plastic balletjes kunnen worden verschoten en een gasdrukpistool met metalen balletjes. Ook dat eerste wapen kan gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld verwondingen aanbrengen aan ogen.

De wapens vallen onder de categorie airsoftwapens, die tot op zekere hoogte legaal zijn in Nederland. Maar ze mogen in geen geval op de openbare weg gebruikt worden of zichtbaar gedragen worden. “Ze lijken op echte vuurwapens”, zegt de politiewoordvoerder. “Als je deze op een agent richt, kan die niets anders doen dan te schieten uit noodweer.” 

450 kilometer per uur

Het gasdrukpistool dat in beslag genomen is, kan met een snelheid van 125 meter per seconde schieten (450 km per uur). Omdat er metalen balletjes in worden gebruikt, mag het in Nederland niet verkocht worden. “Het is dus in het buitenland gekocht of via internet besteld en door de douane gekomen”, aldus de woordvoerder.

In Nederland mogen airsoftwapens legaal worden verkocht, als aan een aantal regels wordt voldaan. De eigenaar moet lid zijn van een airsoft-vereniging,  18 jaar of ouder zijn en een verklaring omtrent het gedrag (VOG) hebben. Het wapen mag alleen vervoerd worden als het het goed verpakt is en niet meteen gebruiksklaar is. 

Kermispistool

Eenvoudige balletjespistolen die op veerkracht werken, mogen tot op zekere hoogte wel gebruikt worden door kinderen/jongeren. “Ze mogen niet op een echt pistool lijken. Als je op de kermis een knalgeel balletjespistool wint, is dat wel toegestaan”, aldus de woordvoerder.

Nachtje cel

De  twee jongens die vrijdagavond werden aangehouden hebben een nachtje in de cel gezeten en zijn zaterdag weer naar huis gestuurd. Beiden worden verdacht van vernieling en verboden wapenbezit.  Zij zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden. De officier van justitie kiest hiervoor vanwege de ernst van het feit en de schade.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen loopt de schade in de tienduizenden euro’s. Het gaat dan niet alleen over de vernielingen aan de treinen  maar om de inzet van extra personeel en het uitvallen van treinen. 

Bekijk hier beelden van de beschoten trein

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.