Volledig scherm
PREMIUM
ZUTPHEN - Joyce Croonen en Liza Luesink (R) van Duwtje. (bij verhaal Irene van den Berg over Nudging) © PHOTO: VINCENT JANNINK © VINCENT JANNINK

Gedragsdeskundigen Joyce en Liza helpen de overheid ons te beïnvloeden het goede te doen

Mensen zijn kuddedieren en spiegelen zich graag aan anderen. Een bekend gegeven voor Joyce Croonen (34) en Liza Luesink (31).“Mensen willen wel gezond leven, verstandig met geld omgaan en duurzame keuzes maken. Alleen we doen het niet altijd.”

Daarom opperden ze bij de Belastingdienst, hun eerste werkgever, om de brief voor burgers die nog bewijsmateriaal voor hun aangifte moeten opsturen, aan te passen. Ze voegden aan de brief toe dat de meeste mensen hun gegevens wél op tijd aanleveren, in de hoop dat dat stimulerend zou werken. En jawel hoor, het percentage tijdig binnengekomen gegevens steeg met 10 procent.

Bij de Belastingdienst werken ze niet meer. Maar met hun eigen bedrijf, genaamd Duwtje, helpen ze de overheid nog steeds om het gedrag van burgers te beïnvloeden. Zo proberen ze jongeren tijdens het uitgaan gehoorbescherming te laten dragen, bromfietsers op de rijbaan te krijgen en werknemers vaker gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. Niet met boetes en andere straffen, maar met technieken die inspelen op ons onbewuste gedrag.

  1. Verdachten drugsboot Moerdijk voor eerste keer voor de rechter
    Live

    Verdachten drugsboot Moerdijk voor eerste keer voor de rechter

    Welke netwerken zaten er achter het grote drijvende drugslab dat op 10 mei in de haven van Moerdijk werd ontdekt? Justitie is bevreesd dat er connecties zijn tussen criminelen in ons land en een van de beruchte Mexicaanse drugskartels. Drie van de vier mannen die op het schip zijn aangehouden en donderdag voor de rechtbank in Breda moeten verschijnen, zijn Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar oud. De vierde verdachte, de vermoedelijke schipper, is een 66-jarige inwoner van Breda. Verslaggever Johan van Uffelen tweet live mee vanuit de rechtbank.