Volledig scherm
PREMIUM
© illustraties bij Chinees Nieuwjaar

Geen Chinees Nieuwjaar voor de familie Wu, want zij hebben een snackbar

Over de hele wereld beginnen Chinezen dit weekeinde aan de uitbundige viering van hun nieuwe jaar. Zo niet de hardwerkende ouders van journalist Pete Wu. Zij buffelen vanavond gewoon in hun Nederlandse snackbar. Maar ze bedachten een alternatief.

Pete Wu
Pete Wu (34) is schrijver en journalist. Onlangs kwam zijn boek De bananengeneratie uit, een speurtocht naar het leven van Chinese migranten en hun kinderen in Nederland.

,,Je bent afgevallen!’’ zegt mijn broer Sunny als hij binnenstapt. Hij wijst naar zijn kin, dan naar die van mij.

,,En jij bent aangekomen!’’ Op mijn beurt wijs ik naar zijn buik.

Een voor een druppelen de gasten binnen. Met elke nieuwkomer wordt het geroezemoes in de friettent van mijn ouders luider.

Het is oudejaarsavond, en daarom is het feest. Net als veel andere Chinese migrantengezinnen die een eigen zaak bestieren vieren we geen Chinees Nieuwjaar, want dat valt vaak in januari of februari. En waarom zou je je cafetaria sluiten op een dag dat er klanten kunnen komen omdat niemand anders in Nederland vrij is?

  1. LIVE | Eerste repatriëringsvlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    LIVE | Eerste repatrië­rings­vlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    Het afgelopen etmaal werden er 164 nieuwe sterfgevallen gemeld, aldus het RIVM zaterdag in de dagelijkse update. Het aantal ziekenhuisopnames laat een dalende lijn zien. 336 vandaag, ten opzichte van 502 gisteren. Ook het aantal ic-opnames volgt die trend. ‘Geniet van de zon in de tuin en op balkon’, luidt het advies voor zowel de zaterdag als zondag. Om herhaling van twee weken geleden te voorkomen, zijn op veel plekken maatregelen genomen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rond het virus.