Bénédicte Ficq in februari van dit jaar, bij de weigering van het OM om tot vervolging over te gaan.
Volledig scherm
Bénédicte Ficq in februari van dit jaar, bij de weigering van het OM om tot vervolging over te gaan. © ANP

Geen uitstel 'tabakszaak', partijen vandaag naar gerechtshof

De artikel 12-procedure over eventuele strafvervolging tegen de tabaksindustrie gaat vandaag gewoon door. Het verzoek van advocaat Bénédicte Ficq om uitstel van de zaak, is afgewezen. 

Eergisteren stapte voorzitter Jan Wolter Wabeke van het team rechters dat de zaak behandelt, op omdat hij partijdig zou zijn. Wabeke zou tijdens een etentje hebben gezegd dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'. Precies het argument waarmee het Openbaar Ministerie in februari weigerde tot vervolging over te gaan. Ficq en co eisten vervolgens dat Wabeke zou opstappen.

De nieuwe voorzitter van het driemanschap dat vandaag de zaak behandelt , mevrouw Mos-Verstraten, zou volgens Ficq de tijd moeten krijgen om zich goed in te lezen. Ficq had daarom om uitstel gevraagd maar dat zag het gerechtshof niet zitten. 

Expres

De anti-tabakslobby mag nu vanaf half tien tegenover de drie rechters uitleggen waarom zij vindt dat de vier grote tabaksproducenten in Nederland strafrechtelijk moeten worden vervolgd. De tabaksindustrie zou sigaretten expres zo verslavend mogelijk maken, daarmee rokers schade toebrengen. Ook zou roken door die zware verslaving geen eigen keus zijn.

De zaak tegen de tabaksindustrie begon met de aangifte van longkankerpatiënte Anne Marie van Veen in september 2016. Tientallen andere personen en instanties deden daarna ook aangifte. Anne Marie van Veen is er vanwege haar verslechterde gezondheid vandaag niet bij.

Vanmiddag komen de tabaksproducenten zelf aan het woord met hun kant van het verhaal. Over maximaal zes weken hakt het gerechtshof in Den Haag de knoop over strafvervolging door. Mocht dat er van komen, zou dat de eerste keer zijn ter wereld.