Geldautomaat krijgt gele kleur en gaat Geldmaat heten

VIDEOGeldautomaten van ABN AMRO, Rabobank en ING krijgen een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Ze heten voortaan Geldmaat en gaan er allemaal geel uitzien. Dat hebben de drie banken afgesproken. Vanaf 1 januari worden de oude apparaten vervangen, eind 2020 moet het project zijn afgerond.

Volledig scherm
Geldmaat © Geldmaat

Samen met Geldservice Nederland (GSN), dat sinds 2011 de geldautomaten beheert, willen de banken de automaten ‘evenwichtiger’ verspreiden over het land. ABN AMRO, ING, Rabobank en GSN melden dat ze samen aan een geldautomatennetwerk werken om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. Vanaf begin 2019 dragen de drie banken hun automaten geleidelijk over aan GSN, die de geldautomaten al voor hen beheert. 

Geert Eikelboom, CEO van Geldservice Nederland:  ,,In winkels wordt steeds vaker digitaal betaald. Er blijft echter ook behoefte om contant geld op te nemen of te storten. Daarom werken we met de banken samen aan een gezamenlijk geldautomatennetwerk waarmee we de automaten evenwichtiger over Nederland verspreiden. Zo zie je nu soms in een winkelgebied vijf automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan. Op basis van het aantal transacties en bezoekers in het gebied kunnen bijvoorbeeld twee automaten ook voldoende zijn. Op veel van dit soort locaties gaan we het netwerk aanpassen. De Geldmaat-automaten werken door de nieuwe software straks allemaal hetzelfde.”

De banken beloven dat ze gaan overleggen met belangenorganisaties zoals ouderenbonden en het MKB om te kijken wat de beste locaties zijn. In veel gevallen zal de Geldmaat straks te vinden zijn op de plek waar nu al een geldautomaat staat. De huidige bereikbaarheidscriteria blijven gehandhaafd.

Hoeveel geldautomaten er door de samenwerking worden weggehaald, is nog niet duidelijk. De afgelopen jaren sloten de drie grote banken op veel plekken al pinautomaten. Niet alleen doordat minder mensen minder gebruik maken van de automaten, maar ook vanwege de veiligheid (plofkraken). 

Volledig scherm
Geldmaat © Geldmaat
Volledig scherm
Geldautomaten krijgen vanaf volgend jaar allemaal hetzelfde uiterlijk. Onder meer de oranjegekleurde automaten van ING verdwijnen en maken plaats voor gele exemplaren. © Foto Jan Bouwhuis
  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
  2. OM valt binnen bij boerenbedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

    OM valt binnen bij boerenbe­drij­ven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

    De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.