‘Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp’
videoDe gistermiddag doodgeschoten Martin van der Pol, ‘Polletje’, was bij leven tot alles in staat. De man, een veroordeelde crimineel en gewezen Ajaxhooligan, werd doodgeschoten aan de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost.
Delen per e-mail
Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp
Een jongen met een Ajaxmuts staat bij het afzetlint. Even verderop staat een witte tent en lopen agenten van Forensische Opsporing in witte pakken rond. ,,Die Martin hè’’, zegt de jongen. ,,Ik ken hem nog van vroeger uit West. Ik ben op een gegeven moment een andere kant uitgegaan. Rustig geworden. Hij niet. Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp.’’
Die bedenkelijke reputatie gaat bijna vier decennia terug. Begin jaren 80 is Van der Pol al te vinden in de harde kern van Ajax. In het boek F-Side is niet makkelijk wordt hij omschreven als ‘iemand die een groep van zes man invliegt en ‘fluitend’ weer wegloopt’.
Maar ook buiten het stadion heeft Polletje de reputatie dat hij tot alles in staat is. Zo maakt hij deel uit van de jeugdbende ‘Maffia van West’. Die pleegt onder leiding van de later vermoorde Erol Kabak vele gewelddadige overvallen door heel Nederland. Hij zit af en aan in opvoedingstehuizen. Dat patroon van in en uit de gevangenis zal zijn hele leven blijven.
Hells Angelsmoorden
In 1997 zit hij drie jaar in de gevangenis wegens verkrachting van zijn ex-vriendin. Haar nieuwe vriend had hij neergestoken. Hij is eigenlijk pas net weer vrij als hij in 2000 in een seksclub in Haarlem vier mannen doodschiet bij een uit de hand gelopen ruzie.
Hoewel slechts een van de slachtoffers lid is van de Hells Angels, gaat de aanval de boeken in als ‘de Hells Angels-moorden’, omdat de daders ervan overtuigd zijn met vier motorbendeleden van doen te hebben.
Naar aanleiding van die gebeurtenis plakken onbekenden affiches met Polletjes foto door de stad. Daarop valt te lezen dat er een prijs op zijn hoofd is gezet.
Polletje wordt aanvankelijk veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de moorden, maar in hoger beroep wordt dat vijftien jaar. In de gevangenis krijgt hij bezoek van toenmalig Ajaxvoorzitter Michael van Praag. Die overhandigt hem een shirt van Richard Witschge.
Drugssmokkel
Wanneer hij in 2010 op vrije voeten komt, zoekt hij zijn oude vrienden bij Ajax weer op. In het supportershome gaat hij aan de slag als beveiliger. In korte tijd geldt hij als een invloedrijke leider van de harde kern van Ajax. Zo bepaalt hij wie er wel en niet meegaat op busreizen, welke vlaggen er hangen en wie er in het honk spullen mag verkopen.
In september 2012 zit hij in een bus met supporters die onderweg is naar Dortmund. Op de A3 bij Hunxe wordt deze bus stopgezet door de politie. Daar blijkt dat de supporters de grenscontrole wilden omzeilen en in met lood verstevigde schoenen drugs wilden smokkelen. Omdat de agenten niet kunnen achterhalen van wie de drugs zijn, mogen de supporters hun reis vervolgen. Een dag later wordt een aantal, onder wie Polletje, alsnog opgepakt in het centrum van Dortmund.
Twee maanden later komt hij in het nieuws omdat hij een van de mannen is die er praktisch naast staat wanneer Remco Hillegers in Badhoevedorp wordt geliquideerd door mannen met bivakmutsen op. Weer een aantal maanden later wordt hij gefilmd bij voetbalrellen in Milaan.
Rustig
In 2017 wordt Polletje gepakt met een pistool. Tijdens de behandeling van de strafzaak zegt hij dat hij ‘rustig’ is en veel tijd met zijn dochtertje doorbrengt. Dat beeld wordt bevestigd door enkele buurtbewoners. Zijn invloedrijke rol binnen de harde kern van Ajax lijkt te zijn afgenomen – zeker sinds een voorman van Vak M hem heeft neergeslagen tijdens het uitzwaaien van de Ajaxbus bij de Amsterdam Arena.
Toch zijn er recente foto’s van de harde kern waarop Polletje te zien is tussen jonge, veelal Marokkaanse, Ajaxsupporters.
Welk conflict Polletje uiteindelijk fataal is geworden, is gissen, erkent ook de kennis uit zijn jeugd die bij het afzetlint staat. ,,Het kan echt van alles zijn. Als je zo’n leven leidt, heb je heel veel vijanden. Eigenlijk heeft hij het nog lang volgehouden.’’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Het is vreemd en eng dat sporters plotseling worden gecategoriseerd tot een elitegroep
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Eindelijk warmer, koude lucht verdwijnt langzaam
Eindelijk warmt het op buiten. De koude lucht verdwijnt komend weekend langzaam. Heel langzaam. -
PREMIUM
Alarm over slagkracht GGD weggehoond: ‘Bewindsman zei: ‘Infectieziekten zijn toch voorbij’’
Er is uitgebreid gewaarschuwd dat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie, maar daar is niets mee gedaan. Door een falende GGD kon corona zich verder verspreiden in Nederland. -
PREMIUM
Yves (29) vindt zeldzaamste Pokémonkaart ooit: ‘Ik wees al bod af van 415.000 euro’
Met 65 miljoen zijn ze, de Pokémonverzamelaars. Maar het is Yves Bruynen (29) die de zeldzaamste Pokémonkaart ter wereld beet heeft. Hij woont in Hoogstraten, een plaats net over de grens in België, en kocht het pakje waar de kaart in zat van een Nederlander via Facebook voor 200 euro. Nu is de kaart bijna een half miljoen euro waard. En dat bedrag zal in de toekomst nog fors oplopen. „Ik heb de heilige graal gevonden.” -
Honderden mensen bij straatfeest in De Goorn: ‘Het is kermis, nu even schijt aan corona’
Naar schatting zijn drie- tot vierhonderd mensen vanmiddag in het Noord-Hollandse De Goorn samengekomen voor een straatfeest. Ze vieren er de jaarlijkse kermis. De politie is aanwezig, maar heeft vooralsnog niet ingegrepen.
-
PREMIUM
Dennis maakte een einde aan zijn jonge leven. Vader Guido: ‘Dodelijk gif xtc vrat aan hem’
Gemeenten in Oost-Brabant komen binnenkort met een campagne om jonge mensen te wijzen op de gevaren van drugsgebruik. Guido van Oorschot uit Boxmeer juicht dit toe. Voor zijn zoon Dennis komt de campagne te laat. -
Rechter oordeelt over ‘oneerlijke concurrentie’ bij toegangstesten
Dertig testbedrijven hebben een kort geding aangespannen tegen Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert. De stichting zou ten onrechte één bedrijf hebben voorgetrokken, om op kosten van de staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren. Morgen oordeelt de rechter. -
Harde schijf met gegevens 30.000 mensen gestolen uit belastingpand gemeente Amsterdam
In het pand van de gemeentelijke dienst Belastingen Amsterdam is een harde schijf gestolen uit een computer die wordt gebruikt voor het scannen van inkomende poststukken. Dat schrijft wethouder Victor Everhardt (financiën) in een brief aan de gemeenteraad. De schijf bevat scans van documenten die in de periode juli 2020 tot en met maart 2021 per post zijn gestuurd door circa 30.000 belastingplichtigen.