Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Gemeente: geen Projext X-feest in Katwijk, relschoppers niet welkom

UpdateBurgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk is niet van plan bezoekers van een project X-feest in kerkdorp Katwijk toe te laten in het dorp. ,,Onze lijn is: er is geen feest en er komt geen feest in Katwijk”, laat hij in een officiële verklaring weten. 

Volledig scherm
Burgemeester Wim Hillenaar. © Gemeente Cuijk

Aanleiding is volgens de gemeente het ‘kapen’ van een onschuldige feestuitnodiging van een 15-jarig meisje uit Katwijk. Zij schreef op Snapchat: ‘Vrijdag feest bij mij iedereen mag komen’. 

Iemand kaapte dit bericht vanmiddag en plaatste het op Facebook als een Project X-feest in Katwijk. Ongeveer 8.000 mensen gaven aan aanwezig te willen zijn bij het evenement. Nog eens 18.000 mensen lieten weten ‘geïnteresseerd’ te zijn. 

Het Facebookevenement is inmiddels offline gehaald maar de gemeente Cuijk wil niets aan het toeval over laten. Ze heeft nauw contact met de politie, die eveneens alert is op de situatie. 

Kwaadwillenden

Hillenaar: ,,Ik spreek namens de gemeenschap van Cuijk - en in het bijzonder de verontruste bewoners van het kerkdorp Katwijk - wanneer ik zeg dat onze inzet is en blijft om ervoor te zorgen dat personen van buiten Cuijk, die vrijdag met verkeerde bedoelingen hier naar toe komen, worden tegengehouden”, zegt hij in een reactie op de onrust en opschudding die is ontstaan in het dorp en de gemeente.

Quote

Personen van buiten Cuijk met verkeerde bedoelin­gen worden tegengehou­den.

Wim Hillenaar, Burgemeester

Buurtbewoners zijn bezorgd. Ze laten weten dat ze niet zitten te wachten op een massa die Katwijk, een dorp met ruim vijfhonderd inwoners, bezoekt. ,,Ik hoop dat de politie en de gemeente ons beschermen’’, meldt een van hen. Op het adres aan De Boggerd, waar het Project X-feest gehouden moet worden, was woensdag aan het eind van de middag niemand aanwezig.

Op basis van de informatie die in samenwerking met de politie is vergaard en geduid, houdt de gemeente volgens de burgervader rekening met meerdere opties. ,,Gezien de omstandigheden kunnen we niet anders dan ons voorbereiden op alle scenario’s.” 

Whatsapp-groepen

Naast een evenement is een pagina aangemaakt op Facebook voor ‘Project X Katwijk’. Ook bestaan diverse WhatsApp-groepen, waaronder één waar meer dan 250 mensen in zitten. In die groep wordt opgeroepen om 22.00 uur te verzamelen bij de McDonald’s in Cuijk en vanaf daar naar Katwijk te gaan.

De oprichter van de WhatsApp-groep stelt niks te maken te hebben met de wijze waarop die nu wordt gebruikt. Volgens hem was de groep oorspronkelijk bedoeld om een afspraak te maken om ‘gezellig iets te drinken’. Hij vertelt dat de groep is gekaapt en dat hij die daarom nu heeft verlaten. ,,Verder ben ik er klaar mee. Je bent al de derde die belt.’’

Haren

In het Groningse Haren liep een zogenaamd Project X-feest in september 2012 volledig uit de hand. Na een uitnodiging voor een verjaardagsfeest voor een meisje op sociale media kwamen duizenden jongeren richting het dorp. Met vernielingen en rellen als gevolg. Ook in Arnhem dreigde een Project X-feest plaats te vinden. Daarom werd een noodbevel uitgevaardigd door toenmalig burgemeester Pauline Krikke.