Gerechtshof legt Jos Brech 16 jaar cel op voor ontvoering, misbruik en dood van Nicky Verstappen
update/videoHet gerechtshof in Den Bosch veroordeelt Jos Brech tot zestien jaar cel. Het hof acht bewezen dat Brech in 1998 de toen 11-jarige Nicky Verstappen heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Brech legt zich niet neer bij de veroordeling. Zijn advocaat Gerald Roethof liet na afloop weten in cassatie te gaan. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen.
De straf is hoger dan de 12,5 jaar die Brech eerder kreeg van de rechtbank in Maastricht. Voor de nabestaanden van Nicky Verstappen was de bijna anderhalf uur durende uitspraak zeer emotioneel. Brech werd aan het begin van de uitspraak vrijgesproken voor het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’. Hij heeft, zegt het hof, Nicky dus niet doelbewust gedood om seksueel misbruik te verhullen.
Dat shockeerde de ouders en zus van Nicky zichtbaar. Maar uiteindelijk was er de opluchting toen het hof met het oordeel ‘doodslag’ kwam, gekoppeld aan ontvoering en ontucht. Daarna kwam Brech er dus met een nog zwaardere straf vanaf. ,,Nicky Verstappen is overleden door smoren, het drukken met de hand op de mond van Nicky, met als doel seksuele handelingen te verrichten. Daarbij heeft Nicky op enig moment het leven gelaten,” aldus het hof.
Onderkoeling, een geboren afwijking, een vechtpartij met vriendjes of stress sluit het hof uit als doodsoorzaak. Het hof zegt dat Brech ‘de aanmerkelijke kans heeft aanvaard’ dat Nicky kon komen te overlijden. ,,De verdachte wilde het gevolg, Nicky's dood, niet, maar hij wilde het risico daarop ook niet vermijden.” Het hof acht doodslag bewezen.
Jos Brech in cassatie tegen veroordeling
Brech ontkent. Zijn advocaat Gerald Roethof liet direct na afloop weten in cassatie te gaan. Hij sprak van een ‘opmerkelijk arrest’. ,,Het hof heeft zaken ingevuld, het is nu de vraag of dat op de juiste wijze is gebeurd.”
Volgens Roethof was Brech op de hoogte van het risico dat zijn straf hoger zou uitvallen. ,,Hij blijft erbij dat hij het niet gedaan heeft. Hij is heel duidelijk daarin, hij wil niet zitten voor iets wat hij niet heeft gedaan.”
Volgens Roethof is Brech ‘stuk’ van de uitspraak. ,,Natuurlijk raakt dit hem.”
Geen gekwalificeerde doodslag
Het gerechtshof sprak Brech dus vrij van ‘gekwalificeerde doodslag’ en ‘seksueel binnendringen’ van Nicky Verstappen. Het is niet bewezen dat Brech Nicky om het leven bracht om het seksuele misbruik te verhullen.
Voor het binnendringen van Nicky vindt het hof de sporen op het lichaam te mager. Het gerechtshof oordeelt dat Jos Brech Nicky Verstappen wél doelbewust heeft uitgekleed om seksuele handelingen te verrichten. Ontucht wordt dus wel bewezen geacht. Dat de vele dna-sporen van Brech ook verspreid kunnen zijn door ‘onkundig bewaren van de kleding’ van Nicky, acht het hof niet geloofwaardig. Ook gelooft het hof niet dat Brech destijds verdrietig heeft zitten ‘snotteren’ en dat daardoor sporen zijn verspreid.
Het gerechtshof gaat ervan uit dat Brech Nicky van zijn vrijheid heeft beroofd, door hem tegen zijn wil in mee te nemen en vast te houden met het doel hem seksueel te misbruiken. Dat gebeurde in de nacht van 10 op 11 augustus 1998. Brech vergreep zich in de jaren tachtig al op een soortgelijke manier aan jonge jongens, waarbij hij een hand op hun mond hield. Het hof weegt ‘dat herkenbare patroon’ mee in de zaak Verstappen. Tot slot wordt Brech ook veroordeeld voor het in bezit hebben van kinderporno.
Getuige leverde niet veel op
Zowel justitie als het gerechtshof drongen tijdens het proces meermaals aan bij Brech om meer te vertellen en vragen te beantwoorden. Lange tijd liet hij het bij een opgenomen videoverklaring. Opvallend was ook de rol van Bekir E., moordenaar van de 16-jarige Humeyra, die met Brech in de gevangenis zat en als getuige werd opgeroepen. Maar het gerechtshof vindt de verklaringen van Bekir (dat Brech tegen hem gezegd zou hebben dat hij het heeft gedaan) onvoldoende.
Brech heeft net als tijdens de rechtszaak het hele hoger beroep volgehouden niets met de dood van Nicky te maken te hebben. Hij zou Nicky, toen hij even ging plassen, ‘slechts’ hebben gevonden toen het jongetje al dood was en daarna hebben ‘gefatsoeneerd’. Vervolgens vertrok hij weer. Hij zou geen melding hebben gedaan omdat hij bang was als verdachte te worden aangemerkt vanwege het zedenverleden dat hij toen al had. Het gerechtshof noemt dat ‘onbegrijpelijk’.
Brech werd in 2018 opgepakt in Spanje na uitgebreid dna-onderzoek. Hij werd vervolgens uitgeleverd aan Nederland. De 11-jarige Nicky verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide en werd daar later dood gevonden. Zijn dood was jarenlang een mysterie.
Familie Verstappen: opluchting, maar tevreden ben je nooit
De familie Verstappen voelt ‘opluchting’. ,,Er is een einde gekomen aan 23,5 jaar vechten”, zei vader Peetje Verstappen. ,,Maar tevreden ben je nooit.”
De ouders van Nicky vonden het fijn dat het hof de proceshouding van Brech mee had genomen in de uitspraak. ,,Het is fijn dat het hof erkende dat dit voor extra leed heeft gezorgd bij de familie.” Dat Brech via zijn advocaat direct aankondigde dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad komt niet als een verrassing. “Deze uitspraak was de belangrijkste.”
,,Het waren lange, zware moeilijke jaren. We hebben het gered omdat we elkaar hebben”, zei moeder Berthie Verstappen geëmotioneerd na afloop. ,,En natuurlijk onze Peter, die erbij had moeten zijn”, zei ze over Peter R. de Vries. De afgelopen zomer vermoorde misdaadverslaggever is altijd aandacht blijven vragen voor de zaak. ,,Als er iets boven is, dan hoop ik dat hij heeft kunnen kijken.” Zowel Berthie als Peetje droegen een shirt van het tv-programma dat De Vries had.
Sinds de dood van De Vries is zijn zoon Royce met de familie mee geweest naar de zittingen. Hij was ook te spreken over deze uitspraak. ,,Dit was de belangrijkste slag, de feiten staan vast.”
Bekijk alle video's over de zaak Nicky Verstappen in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Tropisch weer met ‘plaknachten’ op komst, festivals nemen maatregelen
-
Advocaat van Brech zet wéér in op twijfel over dna-bewijs in onderbroek, deskundige ‘acht kans klein’
Advocaat Gerald Roethof van Jos Brech (verdacht van misbruik en doden van Nicky Verstappen in 1998) heeft op de laatste dag van het hoger beroep nog één keer alles op alles gezet om het dna-bewijs in de onderbroek van Nicky onderuit te halen. -
PREMIUM25
Zij krijgen een jaar lang 1000 euro per maand, zonder er iets voor te hoeven doen
Acht Rotterdammers uit het Oude Noorden die moeilijk rondkomen, krijgen een jaar lang gratis duizend euro per maand. Zonder dat zij daar iets voor terug te hoeven doen. Een onderzoek om te kijken hoe hun leven wordt beïnvloed. ,,Iedereen kan plotseling scheiden of lijden aan een ziekte.”Rotterdam -
Staatssecretaris Van der Burg wil binnen maand vier ‘overlooplocaties’ Ter Apel
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als ‘overloop’ voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een ‘doorstroomlocatie’ komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting.Ter Apel -
PREMIUMcolumn
Marjolein Faber: het vleesgeworden voorbeeld van een politica die burgers doet afhaken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.