Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gescheiden ouders met nieuwe relatie wonen vaak verder uit elkaar

De meeste ouders die scheiden, blijven in de jaren daarna bij elkaar in de buurt wonen. De vader en moeder gaan vaak verder van elkaar af wonen zodra ze een nieuwe partner vinden. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Driekwart van de gescheiden ouders woont minder dan 10 kilometer bij elkaar vandaan, blijkt uit cijfers uit 2018. Onderzoekers hebben bekeken waar ouders vier jaar na de scheiding wonen. Ze zijn in die jaren wel wat verder uit elkaar gaan wonen.

Gescheiden ouders gaan vaak verder van elkaar af wonen als één van hen een nieuwe partner vindt en nog verder als ze beiden een nieuwe relatie hebben. Gescheiden ouders die beiden weer samenwonen met een nieuwe partner, wonen in twee op de vijf gevallen verder van elkaar vandaan dan 10 kilometer. Ouders die in de jaren na een echtscheiding beiden geen nieuwe relatie vonden, wonen in slechts een op de vijf gevallen zo ver van elkaar vandaan.

Afstand nemen

CBS-socioloog Tanja Traag haalt niet uit de cijfers waarom dit zo is. ,,Maar ik kan me voorstellen dat je vlak na een scheiding vooral snel een huis zoekt dat in de buurt van je ex is en dus je kinderen. Als je weer een partner vindt, trek je bij hem of haar in of zoek je samen een huis. Het nieuwe huis moet dan ook aan andere voorwaarden voldoen, vooral als je in een samengesteld gezin gaat wonen. Misschien ga je ook verder weg wonen om afstand te nemen tot je ex.’’

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.