In huize-Verdoold is het vandaag ouderwets wachten naast de telefoon.
Volledig scherm
In huize-Verdoold is het vandaag ouderwets wachten naast de telefoon. © Koen Verheijden

Geslaagd of gezakt? Stressen naast de telefoon

Stressen, stressen en nog eens stressen. Ruim 217.000 examenkandidaten horen vandaag of ze zijn geslaagd. Dat betekent bibberend staren naar de telefoon. ,,Er gaat af en toe een vlaag van zenuwen door mijn lijf.’’

Thirsa Verdoold, 18 jaar, uit Veenendaal, havo-examen: 

In huize-Verdoold is het vandaag ouderwets wachten naast de telefoon. Als de huistelefoon tussen één en twee rinkelt betekent het slecht nieuws voor havist Thirsa. ,,Dus ja, ik ga op de bank naast de telefoon zitten. Met mijn mobiel in de hand want dan kan ik de groepsapp in de gaten houden. De docent belt de gezakten op alfabetische volgorde”, verklaart ze haar strategie. 

Het is dubbel spannend bij Thirsa thuis, want ook haar broertje Guido verwacht zijn examenuitslag. Precies op hetzelfde tijdstip als zijn zus. ,,We stressen samen”, zegt Thirsa. Hij lijkt alleen iets zekerder van zijn zaak. ,,Hij gaat er vanuit dat hij is geslaagd. Ik houd nog een slag om de arm. Ik ben al eens blijven zitten en heb alles last minute geleerd", verklaart ze. Desondanks is de stress nog onder controle. ,,Ik was vooral heel zenuwachtig net na de examens, maar na verloop van tijd werd ik wat rustiger.”

En als broer en zus Verdoold allebei goed nieuws krijgen, vieren ze het vanavond tijdens een etentje. Maar natuurlijk niet voordat de vlag buiten hangt. Thirsa: ,,Dan ben ik zo opgelucht en blij. Ik hoop echt dat de telefoon niet gaat.”

Ivo Boers, 17 jaar, uit Kerkdriel, havo-examen: 

Examenkandidaat Ivo Boers (17) vliegt deze ochtend pas terug uit Frankrijk. Precies op tijd voor hét telefoontje ploft hij neer in de tuin. De scholier beklom afgelopen maandag de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor de zenuwziekte MS. Hij wilde eigenlijk gisteren al terugvliegen, maar: ,,Er was nog een eindfeest. Mijn vader zei dat ik daar wel bij moest zijn.” 

Ivo Boers vliegt vanochtend terug uit Frankrijk, zodat hij precies op tijd thuis is voor de examenuitslag.
Volledig scherm
Ivo Boers vliegt vanochtend terug uit Frankrijk, zodat hij precies op tijd thuis is voor de examenuitslag. © Privefoto


En dus sprong Ivo op de eerste de beste vlucht op de dag van zijn examenuitslag. ,,Maar dat is wel ok. Ik ben tenminste bezig en hoef niet al te lang op de uitslag te wachten”, zegt hij. Om 16.00 uur begint de school pas met bellen. ,,Ik had me gelijk voorgenomen om iets te gaan doen, want anders is het wel erg lang wachten.”

Geslaagd of niet, Ivo wordt sowieso gebeld. ,,Goeie, ik moet zorgen dat mijn telefoon is opgeladen”, bedenkt hij ineens. De scholier hoopt het telefoontje traditiegetrouw in de tuin aan te nemen. Daar zaten zijn broer en zus ook toen ze hoorden of ze hun diploma hadden gehaald. ,,Mijn moeder is bij me. Daarna zullen we wel taart halen en de vlag buiten hangen. De spanning stijgt nu wel, ik voel lichte zenuwen.”

Jesse van der Zee, 16 jaar, uit Zoetermeer, examen vmbo-tl: 

Examenkandidaat Jesse van der Zee gaat een filmpje kijken om de tijd door te komen.
Volledig scherm
Examenkandidaat Jesse van der Zee gaat een filmpje kijken om de tijd door te komen. © Joost Hoving

De 16-jarige Jesse van der Zee ging ‘behoorlijk relaxed’ door de examens heen en eigenlijk voelt hij zich nog steeds lekker rustig. Al schiet er af en toe een vlaag van zenuwen door zijn lichaam. ,,Ik word soms bijna gestrest door mijn moeder. Zij vraagt de hele tijd of ik al gespannen ben en of ik zeker weet dat ik mijn examens goed heb gemaakt”, vertelt Jesse.

En dus is zijn vader vanmiddag bij hem. Alleen de gezakte leerlingen krijgen tussen drie en vier een telefoontje. ,,Ik ga maar film kijken en hopen dat de telefoon niet gaat.” Jesse heeft zijn moeder gewoon naar haar werk gestuurd. ,,Ze wilde thuisblijven, maar dan wordt het zo'n stressgebeuren. Ik zei tegen haar dat ze het wel hoort als ze weer thuis.” 

De scholier durft het nog niet hardop te zeggen - ‘dan is de teleurstelling zo groot als de telefoon tóch gaat’ - maar verwacht stiekem zijn diploma te halen. ,,Ik heb het meeste nagekeken en dat zag er positief uit. Ik hoop dat om vier uur de vlag uitgaat.”

  1. Zorgen in Tweede Kamer om Dam bomvol met demonstranten: ‘Dit moet je nu niet willen’
    Politiegeweld Amerika

    Zorgen in Tweede Kamer om Dam bomvol met demonstran­ten: ‘Dit moet je nu niet willen’

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.