Volledig scherm
Een schip van de zeehavenpolitie. © Wikimedia Commons

Gestage groei ‘inklimmers’ richting Engeland

Het aantal vreemdelingen dat via Nederlandse havens illegaal de oversteek naar Engeland probeert te maken, blijft stijgen. 

Vorig jaar werden er 910 personen door de Koninklijke Marechaussee (KMar) aangetroffen, het jaar ervoor ging het nog om 860 migranten. Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het ministerie deelt voor het eerst ook cijfers van de Zeehavenpolitie, die in 2019 ook nog eens 570 migranten aanhield die illegaal via een Nederlandse haven naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te komen.

Volgens de KMar heeft de stijging van aangehouden migranten ook te maken met een aanzienlijke toename van opgepakte mensensmokkelaars. Alleen al in de regio Rotterdam wisten de grensbewakers het aantal aanhoudingen te verdubbelen van 20 in 2018 naar 40 personen vorig jaar.

Overigens is niet bij elke illegale grenspassage een smokkelaar betrokken. Maar wie wel tegen betaling de oversteek waagt, betaalt daar grof geld voor. De bedragen kunnen oplopen tot wel 10.000 Britse pond (bijna 12.000 euro).

 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.