Een schip van de zeehavenpolitie.
Volledig scherm
Een schip van de zeehavenpolitie. © Wikimedia Commons

Gestage groei ‘inklimmers’ richting Engeland

Het aantal vreemdelingen dat via Nederlandse havens illegaal de oversteek naar Engeland probeert te maken, blijft stijgen. 

Vorig jaar werden er 910 personen door de Koninklijke Marechaussee (KMar) aangetroffen, het jaar ervoor ging het nog om 860 migranten. Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het ministerie deelt voor het eerst ook cijfers van de Zeehavenpolitie, die in 2019 ook nog eens 570 migranten aanhield die illegaal via een Nederlandse haven naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te komen.

Volgens de KMar heeft de stijging van aangehouden migranten ook te maken met een aanzienlijke toename van opgepakte mensensmokkelaars. Alleen al in de regio Rotterdam wisten de grensbewakers het aantal aanhoudingen te verdubbelen van 20 in 2018 naar 40 personen vorig jaar.

Overigens is niet bij elke illegale grenspassage een smokkelaar betrokken. Maar wie wel tegen betaling de oversteek waagt, betaalt daar grof geld voor. De bedragen kunnen oplopen tot wel 10.000 Britse pond (bijna 12.000 euro).

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”