Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Geweld door voetbalhooligans in stadions neemt af: minder politie-inzet

Geweld door hooligans is verplaatst naar ‘vechtafspraken’ buiten de stadions. Er worden minder politieagenten ingezet om geweld in en rond voetbalstadions te voorkomen. Dat is volgens de politie mogelijk omdat grootschalige incidenten rond voetbalwedstrijden afnemen.

Uit een analyse die NRC maakte van politiecijfers over voetbalvandalisme van de afgelopen tien jaar blijkt dat de politie-inzet met ruim twintig procent is gedaald bij wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie, de twee hoogste competities. In de analyse zijn ook de nieuwste cijfers meegenomen, die deze maandag bekend worden.

Frank Paauw, korpschef van de Amsterdamse politie en landelijk portefeuillehouder voetbal, concludeert: „De jaren waarbij het hooliganisme in en rond de voetbalstadions in Nederland haar hoogtepunt beleefde liggen achter ons.”

Tegelijkertijd wordt duidelijk dat geweld in de stadions is vervangen door ‘vechtafspraken’ buiten het stadion waarbij volgens de politie „veel grof geweld” wordt gebruikt.

  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.