Gezin zat al negen jaar in Drentse schuilruimte

Het gezin dat gisteravond werd aangetroffen in een schuilruimte in een boerderij in Drenthe woonde daar al negen jaar. Een aantal van de vijf aangetroffen kinderen stond bovendien niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden heeft in een persconferentie gezegd dat met alle scenario's rekening wordt gehouden.

Een dronefoto van de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar zes mensen al jaren in de ruimte woonden en wachten op 'het einde der tijden'.
Volledig scherm
Een dronefoto van de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar zes mensen al jaren in de ruimte woonden en wachten op 'het einde der tijden'. © ANP

De burgemeester sprak over een ‘uitzonderlijke situatie die ik nog nooit heb meegemaakt’. ,,De eerste zorg gaat uit naar de mensen in de woning en de inwoners van de gemeente. Er is voor hen nu behoefte aan rust”, aldus de burgemeester. Het gezin verblijft op dit moment op een veilige plek.

De politie in Drenthe trof in een afgelegen gebied een gezin bestaande uit een vader en vijf kinderen tussen de 18 en 25 jaar aan dat in volledige afzondering zou hebben geleefd in een boerderij in Ruinerwold. Het gezin zat jarenlang in een provisorisch ingerichte, kleine ruimte te wachten op ‘het einde der tijden.’ De 58-jarige huurder van het pand is aangehouden, hij weigerde mee te werken aan het politieonderzoek. De man is niet de vader van het gezin. 

Buren zijn ontzet door het nieuws. ,,Ik sta te trillen op mijn benen”, zegt de achterbuurman van de boerderij waar het gezin gevonden werd. Andere buurtbewoners melden dat er elke dag een man in een Volvo naar de boerderij kwam. ,,Hij heeft de boerderij helemaal opgeknapt”, zegt een van hen. ,,Het was een bouwval.” De boerderij was sinds enkele jaren omringd door hoge hekken. ,,Ik zag daar altijd maar één man”, zegt een ander. ,,Die was er elke dag. Maar van kinderen weet ik niets.” 

De zaak kwam gisteren aan het rollen toen een 25-jarige man zich in verwarde toestand in een kroeg in zijn woonplaats meldde. Vervolgens werd door een kroegeigenaar de politie ingeschakeld die de familie op het huisadres vond. De politie doorzocht de verlaten ogende en dichtgetimmerde boerderij en ontdekte achter een kast een trap naar een ruimte. Daar zat het gezin. Burgemeester De Groot prijst het optreden van de kroegeigenaar.

Groentetuin

RTV Drenthe meldt dat het gezin zichzelf in leven hield met een groentetuin en een geit. Buren dachten dat er alleen een man in de boerderij woonde, al zegt een van hen nu dat hij eerder kinderen rond de boerderij heeft gezien. De kinderen zouden geen idee hebben gehad dat er nog andere mensen op de wereld bestonden. Op het terrein liepen alleen een paar ganzen en een hond. 

Het terrein rond de boerderij is afgesloten. De moeder van het gezin is al langer dan negen jaar dood. De vader nam met zijn vijf kinderen na de dood van zijn vrouw intrek in de boerderij. Er zijn geen aanwijzingen dat de moeder is begraven in de tuin. De gemeente heeft daarnaast ook niet eerder signalen gehad van de situatie in de boerderij.

De politie vertelt over de vondst in Ruinerwold: