Gezondheidsschade chemische stoffen PFAS minstens 52 miljard euro, Nederland vraagt verbod
Fabrikanten van antiaanbakpannen en waterafstotende regenkleding moeten straks zeer waarschijnlijk op zoek naar alternatieve grondstoffen. Een voorstel dat vandaag openbaar is gemaakt door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wil tienduizenden soorten PFAS verbieden.
Het voorstel tot een verbod is een initiatief van vijf landen, waaronder Nederland. Wetenschappers van het RIVM hebben vandaag in Brussel hun plannen toegelicht. Een ban op zogenaamde poly- en perfluoralkylstoffen moet de verdere verspreiding in het milieu, planten, dieren en mensen stoppen.
PFAS-verbindingen hebben hun nut bewezen in talloze toepassingen. De teflon antiaanbaklaag is misschien wel het bekendste voorbeeld, net als de stof die kleding regendicht maakt. Maar ook in cosmetica, medische hulpmiddelen, bestrijdingsmiddelen en schuim van brandblussers zijn ze aanwezig.
,,De grootste zorg over PFAS is dat de stoffen bijna niet uit elkaar vallen”, aldus het voorstel van Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ze blijven veel langer aanwezig in ons milieu dan we van chemicaliën accepteren. Als ze eenmaal in het milieu of oppervlaktewater zitten, zijn ze er amper uit te halen.
Gezondheidskosten
Daarbij komt dat een deel van de stoffen ziekteverwekkend is. Onderzoek heeft aangetoond dat ze in het menselijk lichaam blijven zitten. ,,We weten dat sommige stoffen kankerverwekkend zijn. Ook is een aantal schadelijk voor organen en voor het ongeboren kind”, aldus Frauke Averbeck van het Duitse federale Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid (BAuA).
De gezondheidsschade door PFAS loopt reeds in de miljarden. Een rapport van de Nordic Council, een interparlementaire samenwerking van Scandinavische landen, schatte in 2019 de jaarlijkse gezondheidskosten in Europa op 52 tot 84 miljard euro.
Het voorgestelde verbod op PFAS beslaat de productie, het gebruik, maar ook de import van deze door de mens gemaakte stoffen. Op zijn vroegst is een wettelijk verbod van kracht in 2026. Zo nodig krijgen fabrikanten dan nog anderhalf tot maximaal twaalf jaar om alternatieven te bedenken in hun producten.
In het geval van medicijnen voor mensen en dieren, en in het geval van gewasbescherming voor planten in de land- en tuinbouw, moet worden bekeken in hoeverre PFAS helemaal verbannen kan worden. Dit jaar krijgen belanghebbenden zes maanden de tijd om te reageren op het voorstel. Uiteindelijk gaat het naar de Europese Commissie om de wetgeving gereed te maken.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Waterstaat) is voorstander van een Europese ban. ,,Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren en zelfs in ons lichaam. Alleen door in heel Europa in één klap te verbieden, kunnen we die vervuiling een halt toeroepen.”
Wat is PFAS precies is en waarom komen we er niet vanaf? Milieuwetenschapper Annemarie van Wezel legt het in deze video uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
ProRail mag dassen bij Fries station verhuizen: kleppen voor gangen van burcht
Spoorbeheerder ProRail mag de dassen bij het spoor in het Friese Molkwerum laten verhuizen. Door de dassenburcht onder het spoor rijden er sinds 13 maart geen treinen tussen Leeuwarden en Stavoren. De das is een beschermde diersoort en daarom moest de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) eerst toestemming geven voordat ProRail maatregelen kon gaan nemen.Molkwerum -
Verzet tegen ontslag ‘kritische’ hoofddocent universiteit Groningen groeit
Twaalf wetenschappers van het Centre for Gender Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben in een open brief steun betuigd aan de ontslagen Susanne Täuber. De universitair hoofddocent, expert op het gebied van sociale veiligheid, zou de RUG moeten verlaten omdat ze zich kritisch uitliet over de ongelijke behandeling van vrouwen op de universiteit. -
PREMIUM
Githa kreeg een baksteen door ruit: ‘Zit niet meer relaxed in mijn eigen woonkamer’
Je kent het wel. ’s Avonds laat begin je nog aan een film, waarna je op de bank in slaap sukkelt. Om vervolgens midden in de nacht wakker te schrikken van iets onbenulligs. Zo niet Githa. Zij werd wakker van een knal en rinkelend glas, veroorzaakt door een baksteen die door haar woonkamerraam vloog. De schrik zit er nog goed in. ‘Ik heb heel hard gegild.’Amersfoort -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
82
BBB en VVD hekelen ‘bemoeienis’ van Diederik Samsom, die Nederland adviseerde boeren verplicht uit te kopen
Nederland is door Diederik Samsom, die werkt voor de Europese Commissie, geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen vanwege de stikstofcrisis. Diverse parlementariërs willen opheldering over de ‘bemoeienis’ van de voormalige PvdA-leider. Eurocommissaris Frans Timmermans wil daarop ‘graag’ in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas. -
-
-
ProRail start herstel door dassenburcht gestremd spoor Esch, mogelijk snel weer treinen
ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij het Brabantse Esch. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er sinds dinsdag geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als ‘alles spoedig verloopt’ verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”