Het containerschip MSC Zoe verloor 270 containers in de Waddenzee
Volledig scherm
Het containerschip MSC Zoe verloor 270 containers in de Waddenzee © AP

Giftig poeder uit te water geraakte containers gevonden op Schiermonnikoog

Op het strand van Schiermonnikoog is vanochtend een zak met 25 kilo poeder aangetroffen. De Veiligheidsregio Fryslân meldt dat het waarschijnlijk gaat om de giftige stof peroxide, afkomstig uit de te water geraakt containers van het schip MSC Zoe.

De brandweer heeft monsters meegenomen en doet onderzoek naar de stof om te bepalen hoe het beste met de aangespoelde lading kan worden omgegaan.

In drie van de 270 overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe zaten vaten organisch peroxide in poedervorm. Volgens de Kustwacht is niet duidelijk om welke soort het gaat: de ene soort zou bij 50 graden boven nul kunnen ontvlammen, de andere soort is alleen vervuilend. Eerder adviseerde de Veiligheidsregio Fryslân weg te blijven bij de containers met peroxide en de stof niet in te ademen.

Schoonmaakacties

Op de Waddeneilanden en bij de dijken in het noorden van Groningen en Friesland zijn grootschalige opruimacties gaande. Vrijwilligers worden opgeroepen om met name het plastic- en piepschuimafval mee op te ruimen. De te water geraakte containers bevatten onder andere IKEA-meubels, schoenen, flatscreens en koelkasten.

Bekijk hieronder de beelden van de MSC Zoe nadat het schip 270 containers verloor:

 1. Kaz werkt normaal in internationale conflictgebieden, maar is nu nodig in Nederland
  PREMIUM

  Kaz werkt normaal in internatio­na­le conflictge­bie­den, maar is nu nodig in Nederland

  Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.
 2. LIVE | Wereldwijde dodental passeert 350.000, druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe

  LIVE | Wereldwij­de dodental passeert 350.000, druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe

  De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.