Volledig scherm
Suzana Davayan en haar drie kinderen. © Vincent Jannink

Goed nieuws voor ‘de gezichten van het kinderpardon’: gezin Davayan mag blijven

Na jarenlange onzekerheid heeft het Armeense gezin Davayan vandaag het nieuws ontvangen dat het permanent in Nederland mag blijven. ,,Dit is levensveranderend nieuws”, jubelt moeder Suzanna.

De vreugde is groot in Emmen bij de Davayans. ,,Er is gebak gebracht, bloemen, een goede vriendin kwam langs met haar kinderen”, vertelt moeder Suzanna geëmotioneerd. Vanochtend kregen zij, haar man Gegham en zonen Robert, Arthur en Alex te horen dat zij tóch onder het kinderpardon vallen. Eén van de zonen hoorde het nieuws in de klas op school. ,,Iedereen was zo blij!”

De verblijfsstatus is het sluitstuk van een bijna tien jaar durend asieltraject voor het Armeense gezin, dat begin dit jaar het gezicht werd in de nieuw opgelaaide ophef rond het kinderpardon. De Davayans vluchten in 2010 uit Armenië, naar eigen zeggen vanwege bedreigingen door een lokale maffiaclan. De IND zag daar geen enkel bewijs voor en wees het asielverzoek af, ook omdat Armenië geldt als veilig land. Sindsdien leefden de Davayans in onzekerheid.

Opnieuw beoordeeld

Eind januari was er echter ineens nieuwe hoop voor de Davayans. Nadat CDA en D66 voor een soepeler kinderpardon pleitten, werd het regeerakkoord opengebroken. Zevenhonderd kinderen die buiten de regeling vielen, werden allemaal opnieuw beoordeeld. 

Daaronder ook het nieuwe en laatste verzoek van de Davayans om onder het kinderpardon te vallen. De IND berichtte daarop dat de familie het verzoek in het azc te Emmen mocht afwachten. Uiterlijk 24 april zouden ze uitsluitsel krijgen. Dat werd echter pas vrijdag, ruim twee maanden later. Moeder Suzanna is niet gefrustreerd. ,,Voor de IND is het ook moeilijk. Ik ben zeker niet boos, alleen superblij met de goede afloop.”

Volgens Maja Zuiderveld, voormalig locatieleider van de school op het azc, kan de permanente verblijfsstatus geen moment te vroeg komen. ,,Met name voor hun oudste 13-jarige zoon Robert, hij is zeer getraumatiseerd geraakt. Robert kan nu eindelijk behandeld worden. Eerder wilde de GGZ dat niet doen, zolang er geen duidelijkheid was.”

Verder lezen na de tekst

Volledig scherm
Vader en moeder Davayan © Prive

Extra feestje

Zuiderveld is één van de mensen die zich jarenlang belangeloos heeft ingezet voor de Davayans. Een andere belangrijke factor was Emmense CDA-bestuurder Tiddo Mendelts, die hemel en aarde bewoog om het gezin in Nederland te houden. Daarvoor boorde hij ook zijn partijcontacten in Den Haag aan. Toevallig is Mendelts momenteel in Zuid-Afrika voor werk, tot spijt van moeder Suzanna. ,,Maar zodra hij terug is, gaan we nog een extra feestje vieren.”

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.