Volledig scherm
Een wapenvondst in een Groningse woning. © ANP

Grapperhaus: woningen makkelijker sluiten bij wapenvondst

Burgemeesters moeten woningen veel gemakkelijker kunnen sluiten als er wapens in of rond het pand zijn aangetroffen. Dat staat in een wetsvoorstel dat justitieminister Ferd Grapperhaus morgen publiceert.

,,Als in een voortuin van een woonwijk een handgranaat wordt gevonden, moet de burgemeester de woning kunnen sluiten, vooral om de openbare orde te bewaren”, licht Grapperhaus het wetsvoorstel toe. Als er rond een café, coffeeshop of shishalounge een handgranaat wordt aangetroffen, wat tegenwoordig veelvuldig gebeurt, kunnen burgemeesters een etablissement meteen sluiten. Bij een gewone woning biedt de wet daar nu te weinig mogelijkheden voor, stelt de CDA-bewindsman.

Het voorstel past in een reeks wetten, waarin het kabinet de strijd aanbindt tegen de ondermijnende criminaliteit. Eerder maakte een wijziging van de Opiumwet het voor burgemeesters al makkelijker om panden te sluiten als ze gebruikt worden voor drugshandel of -productie. Door de Gemeentewet aan te passen, krijgen steden en dorpen hier ook de mogelijkheid toe als een woning wordt beschoten of als er wapens worden aangetroffen.

Burgemeesters ‘zien nut’

Het zal overigens nog geruime tijd duren voordat gemeenten de bevoegdheid daadwerkelijk kunnen gebruiken. Grapperhaus’ wetsvoorstel gaat eerst 'in consultatie', zodat belanghebbenden input kunnen geven. Daarna zal het door de Tweede Kamer worden behandeld.

Grapperhaus liet eerder al weten aan wetgeving van deze strekking te overwegen. Het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters schreef daarop in een reactie het nut te zien van het voorstel. Maar het genootschap vraagt zich inmiddels af of er ,,niet een meer algemene sluitingsbevoegdheid voor de burgemeester is te formuleren", in plaats van de ,,uiteenlopende, specifieke" bevoegdheden die het kabinet voorstelt.

Volledig scherm
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid © ANP
  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.