Groot onderzoek nodig naar bestrijding ratten: ‘Rattenplaag wordt groter in Nederland’
De overlast door ratten zal de komende jaren sterk verergeren en qua omvang mogelijk vergelijkbaar worden met de overlast door de eikenprocessierups. Om die reden is grootschalig onderzoek nodig naar het gedrag van het beest. Doel is om daarmee beter te kunnen voorspellen waar en wanneer ratten opduiken om ze met die kennis beter te kunnen bestrijden.
,,Ik verwacht dat de rattenplaag echt veel erger wordt", stelt onderzoeker Bastiaan Meerburg van de Wageningen Universiteit, tevens directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). ,,In Nijmegen en ook op een aantal andere plaatsen zie je al veel ratten. Het leidt steeds vaker tot problemen en dat wordt alleen maar meer.”
Nederland wordt steeds dichter bevolkt en de reinheid en properheid van de jaren 60 en 70 neemt af
Aangevreten stroomkabels
Ook de boerenorganisatie LTO is bezorgd. ,,We zien dat de plaag groter wordt", stelt LTO-bestuurslid Alfred Jansen, die onder meer belast is met het bestrijden van stalbranden. Volgens de KAD wordt een kwart van die branden veroorzaakt doordat ratten en muizen stroomkabels hebben aangevreten. Jansen: ,,Het is een belangrijke factor, ik krijg van boeren geregeld fotootjes gemaild van aangevreten kabels.”
Los hiervan vormen de ratten voor bijvoorbeeld het vee ook een probleem omdat hun aanwezigheid onrust veroorzaakt. Daarnaast vervuilen ze met hun poep en urine het veevoer. ,,En ze brengen ziektes over.”
Dat de rat aan zo'n opmars bezig is, heeft meerdere redenen. Meerburg: ,,Nederland wordt steeds dichter bevolkt en de reinheid en properheid van de jaren 60 en 70 neemt af. Ook zie je dat er veel meer migranten zijn die andere gewoontes hebben als het gaat om omgaan met voedsel.” En waar afval is, daar zijn ratten. ,,Daar komt nog bij dat gemeenten steeds minder investeren in het onderhouden van de buitenruimte. Zo creëer je vanzelf de situatie dat je meer overlast krijgt.”
Gemeenten moeten heel anders moeten gaan. Dat bijvoorbeeld een veegploeg niet pas ’s ochtends maar al om vier uur ’s nachts begint
Rattengif aan banden
Ook een probleem is dat het gebruik van rattengif steeds meer aan banden wordt gelegd en binnenkort zelfs verboden. ,,En er stoppen veel agrarische bedrijven, waardoor de ratten die daar eerst hun voedsel konden vinden zich verplaatsen.”
De Wageningen Universiteit denkt enkele jaren nodig te hebben om aan de hand van onderzoek goed in beeld te krijgen hoe en waar de rat zich precies beweegt. Om zo zicht te krijgen op wat gemeenten precies kunnen doen om de ratten te bestrijden. ,,Op stadsniveau is het best ingewikkeld om precies in beeld te krijgen hoe je het best kunt inspelen op de aanwezigheid van de rat. Je moet als het ware het ritme van de stad bepalen om te weten hoe je het beste kunt ingrijpen.”
Half opgegeten broodje falafel
Zo is het bijvoorbeeld verstandig om meteen na een markt of festival achtergebleven voedsel op te ruimen. ,,Maar je moet bijvoorbeeld dus ook kijken waar er tijdens een stapavond een half opgegeten broodje falafel wordt neergegooid. En bijvoorbeeld sensoren ontwikkelen waarmee je snel kunt zien waar ergens een riolering is verzakt, omdat je weet dat daar veel ratten voorkomen.”
Het onderzoek kan tot gevolg hebben dat gemeenten heel anders moeten gaan werken. ,,Dat bijvoorbeeld een veegploeg niet pas ’s ochtends maar al om vier uur ’s nachts begint. En dat meer prioriteit wordt gegeven aan het herstel van rioleringen. ,,Zo neem je de omstandigheden weg waarbinnen een rattenpopulatie kan groeien.”
Ziekte van Weil
Het RIVM komt eind dit jaar met een evaluatie van de rattenbestrijding door gemeenten. De meest voorkomende ziekte die mensen kunnen oplopen door de rat is de ziekte van Weil, die kan zorgen voor hoge koorts en lever- en nierproblemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
‘Geef wildzwijn vrij spel op Utrechtse Heuvelrug, zodat de wolf op hem kan jagen’
Wolven die in de provincie Utrecht jagen op wildzwijnen. Een absurd beeld? Niet voor de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De zwijnen zijn wat hen betreft welkom in de provincie, zeker nu de wolf hier rondwaart. ,,Zorg voor voldoende wild, als prooi.” -
PREMIUM3
Pakketbezorger Ahmet (22) rijdt vrouw aan en laat haar zwaargewond achter: ‘Dacht dat het hert was’
Als de 22-jarige pakketbezorger Ahmet Y. tijdens zijn bezorgrondje het adres niet kan vinden, klungelt hij wat met het navigatiesysteem. Het systeem geeft rechts aan, en dus slaat hij rechtsaf. Dan hoort hij een enorme klap tegen zijn bus. Hij stopt echter niet, maar rijdt door. -
PREMIUM12
Krijgen zij echt een McDonald’s voor de deur? ‘We dachten het paradijs gevonden te hebben’
Hun vrije uitzicht aan alle kanten de rust en ruimte: het gaat volgens de familie Arts naar de knoppen als de plannen doorgaan. Een fastfoodrestaurant met sportschool en (zorg)hotel. Ineens komt er leven in dit oude plan. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
PREMIUMRechtszaak
Cevat werd 25 keer beschoten toen hij z'n hond uitliet: hij overleed ter plekke
Het is zo’n verhaal dat ook het script voor een aflevering van Flikken Rotterdam zou kunnen zijn. Rotterdammer Cevat Bozdag (58) wordt in de avondschemer tijdens een rondje met de hond voor de ogen van zijn vrouw geliquideerd. Met een kalasjnikov worden maar liefst 25 kogels op haar man afgevuurd. Twee jaar later staan de twee verdachten terecht. Ze doen er het zwijgen toe. -
PREMIUMRECONSTRUCTIE
Hoe schutter John S. de veilige zorgboerderij in Alblasserdam veranderde in hel op aarde
Met lange rijen mensen, ontelbare tranen en een zwarte koets bracht Alblasserdam vrijdag een eerbetoon aan de 34-jarige Nathalie, die een week eerder omkwam bij de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi. Een terugblik op het drama dat zoveel leed teweegbracht. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.