Groot verdriet bij Stichting Ambulance Wens: oprichter
Kees Veldboer (62) plotseling overleden
Kees Veldboer, de oprichter en directeur van Stichting Ambulance Wens, is vandaag plotseling overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat maakt het bestuur van de bekende liefdadigheidsorganisatie bekend. Veldboer is 62 jaar geworden. ,,Dit komt aan als een mokerslag. Een bevlogen mens is niet meer”, laat de voorzitter in een korte reactie aan deze site weten.
Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.
Daarmee gaat Stichting Ambulance Wens ook na dit persoonlijk drama door, benadrukt de voorzitter. ,,Dat was ook de uitdrukkelijke wens van Kees. Hij zal niets liever gewild hebben.”
Geschiedenis
Het idee voor Stichting Ambulance Wens kreeg Veldboer in 2007 toen hij in Rotterdam als chauffeur op een ambulance een ernstig zieke man naar het ziekenhuis moest vervoeren. De oud-zeeman vertelde hem dat hij nog zo graag de haven wilde zien. Kees besloot daarop een omweg te maken via het Vlaardingse havenhoofd en regelde later zelfs een rondvaart voor de man. De stervende zeeman was zo gelukkig, dat bij Veldboer het kwartje viel. Het vervullen van laatste levenswensen met de ambulance, dat zou voortaan zijn werk zijn.
Inmiddels zijn al meer dan 14.000 wensen uitgekomen. Van nog een keertje naar Feyenoord tot op bezoek bij een pasgeboren kleinkind aan de andere kant van het land, alle wensen zijn gratis voor de patiënten. De stichting draait op donaties en vrijwilligers. De chauffeurs werken normaal bij een ambulancedienst, de brandweer of politie en de begeleiders zijn allemaal medisch geschoold en werken bijvoorbeeld als verzorgde, verpleegkundige of arts.
De wereld over
Vaak is het zo dat mensen die aangemeld worden bij Stichting Ambulance Wens zelf niet meer mobiel zijn. In een speciale ambulance, die door vrijwilligers wordt bestuurd, worden de patiënten dan naar een favoriete plek naar keuze gebracht. Omdat veel vrijwilligers, zoals verpleegkundigen, nu zelf druk zijn op de ic’s, zat directeur Veldboer zelf ook weer op de ambulance. Soms zelfs in complete bepakking voor de laatste wens van een coronapatiënt.
Twee maanden geleden vertelde Veldboer nog trots dat zijn idee zelfs in Australië wordt overgenomen. ,,Echt gaaf dat iets dat veertien jaar geleden aan de keukentafel is verzonnen, de hele wereld overgaat”, zei hij toen tegen het AD.
Medeleven
In een korte verklaring op Twitter betuigt Stichting Ambulance Wens haar steun aan de nabestaanden. ‘Ons medeleven gaat uit naar zijn echtgenote Ineke Veldboer, zijn kinderen, kleinkinderen en verdere familie leden. De geplande wensen zullen voor zover mogelijk op de afgesproken wijze worden uitgevoerd overeenkomstig de wens van Kees.’
Het plotselinge overlijden van directeur Kees Veldboer heeft op veel nabestaanden grote impact, blijkt uit de Facebook-pagina van Stichting Ambulance Wens. Binnen een half uur stonden daar al vele duizenden reacties. ,,Deze man heeft zoveel mensen een mooie laatste dag gegund en hun familie en vrienden een onvergetelijke herinnering”, klinkt het onder meer.
Stichting gaat wereldwijd
Van Israël tot Japan, van Engeland tot Ecuador: steeds meer landen kopiëren de formule van de Stichting Ambulance Wens. Zelfs in Brazilië kunnen terminaal zieken nu een laatste wens indienen. Allemaal naar Rotterdams voorbeeld.
Russische en Amerikaanse tv-zenders maakten een documentaire over de stichting. De BBC riep Veldboer in 2015 uit tot een van de meest inspirerende mensen van de wereld. Die eretitel droeg hij met trots. Dat zo veel andere landen zijn werkwijze overnemen, liet hem ook niet koud. ,,Natuurlijk ben ik daar trots op, maar wees maar niet bang dat ik naast mijn schoenen ga lopen. Ik ben de oprichter, maar zonder vrijwilligers kan ik dit natuurlijk niet doen.’'
De Stichting Ambulance Wens is afhankelijk van donaties. Veel mensen van wie een wens is vervuld, vragen na hun overlijden via de rouwkaart om een bijdrage voor Stichting Ambulance Wens, in plaats van bloemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
LTO waarschuwt voor vastlopen landbouwakkoord: ‘Stapeling van doelen trekt alle zuurstof uit de lucht’
Het sluiten van een landbouwakkoord is een illusie zolang de regering nieuwe doelen en deadlines blijft stapelen voor natuur, bodem, water, milieu en klimaat. Dat stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO-Nederland. ,,Het kabinet draait zich helemaal klem. Ik roep de coalitiepartijen op: durf ons uit deze positie te bevrijden.’’ -
PREMIUM
Elsie ligt haar hele, korte leventje al in ziekenhuis, tot nu: 'Mooiste dag in ons leven’
De vijf maanden oude Elsie ligt al haar hele, jonge leven in het Sophia Kinderziekenhuis. Dankzij Stichting Ambulancewens kon ze deze week voor het eerst met haar familie op stap. ‘De mooiste dag van ons leven.’ -
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
3
Geheim rapport: ProRail blokkeerde variant waarbij Eurostar in 2024 wél grotendeels blijft rijden
De Eurostar, de snelle trein naar Londen, hoeft tijdens komende renovatie van Amsterdam CS helemaal geen half jaar tot een jaar worden stilgelegd. De bestaande terminal kan gewoon open blijven, blijkt uit een vertrouwelijk rapport. NS en Eurostar waren sterk voorstander daarvan, maar ProRail ging er voor liggen.
-
Marijn de Vries: ‘Veel erger wangedrag meegemaakt, maar in dit geval waren gevolgen immens’
-
-
-
PREMIUM51
Warmtepomp bezorgt Derya uit Deventer slapeloze nachten (en zij is niet de enige): ‘Energievriendelijk? Schijn bedriegt’
Haar gloednieuwe appartement bezorgt Derya vooral veel kopzorgen. De 33-jarige Deventerse heeft in het eerste jaar dat ze in de Rivierenwijk woont vaker een monteur over de vloer gehad dan haar lief is. Vooral de warmtepomp bezorgt haar slapeloze nachten. Ze is niet de enige. Meerdere buren sloegen steil achterover van het verbruik van hun ‘energiezuinige’ woning.Deventer -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?