Grote brand bij autobedrijf Wessel in De Lutte

video & updateIn De Lutte is zaterdagmiddag een grote brand ontstaan bij Auto Wessel. De brand is volgens mede-eigenaar Herman Wessel ontstaan bij slijpwerkzaamheden aan de autopers van het demontagebedrijf. Er zijn geen gewonden gevallen door de brand. Op het terrein zijn er af en toe knallen te horen. De rookpluim die is ontstaan door de brand is in de wijde omgeving goed te zien. 

Op het terrein van de autosloop staat een stapel van vijf hoog aan sloopauto’s in de brand. De brandweer heeft de brand nog niet onder controle. Om het vuur onder controle te krijgen zijn er eenheden uit heel Twente ter plaatse. Woordvoerder van de brandweer, Marcel Kamphuis kan nog niks zeggen over de oorzaak van de brand, die 19 minuten over één bij de brandweer werd gemeld. 

Mede-eigenaar Herman Wessel van het 60 jaar oude familiebedrijf geeft aan dat hij denkt dat de brand is onstaan tijdens het vervangen van een onderdeel van de autopers. Om het betreffende onderdeel te kunnen vervangen werd met een slijpmachine gewerkt. 

Dit heeft vermoedelijk het vuur veroorzaakt, zo heeft Wessel van medewerkers begrepen. „Ik was zelf niet hier toen de brand uitbrak”, aldus Wessel. De knallen die te horen zijn op het terrein kunnen volgens brandweerwoordvoerder Kamphuis door van alles worden veroorzaakt, zoals banden en airbags die knappen. Eigenaar Wessel geeft aan dat er in de auto’s die in brand schoon zijn van brandstoffen en olie.

Antiekhandel

Door ingrijpen van de brandweer kon tijdig worden voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar andere bedrijven, zoals de hallen van Zwijnenberg Antique. „Ik denk dat we het gaan redden”, zegt René Groote Punt, een van de eigenaren van Zwijnenberg, „ik was net even de hond aan het uitlaten toen de vlammen hier omhoog kwamen. Als het vuur hier was gekomen, was er geen houden meer aangeweest”, zegt Grote Punt over zijn opslag vol brandbaar antiek.  

Gunstige wind

Door de gunstige wind hoeven er waarschijnlijk geen omliggende woningen ontruimd te worden. De panden naast de autosloop worden door de brandweer nat gehouden. Hierdoor hopen ze te voorkomen dar de brand overslaat. Het is niet de eerste grote brand op hetzelfde terrein in De Lutte. Vorig jaar werd door een uitslaande brand het pand tegenover Auto Wessel volledig in de as gelegd. 

De rook die vrijkomt bij de brand kan gevaarlijk zijn meldt de brandweer. Ze adviseren om ramen en deuren gesloten te houden en om de ventilatie uit te zetten. De brandweer roept via Twitter mensen op om niet te komen kijken naar de brand, ‘’ Geef de hulpdiensten de ruimte. Kom niet kijken!! Blijf thuis.‘’ 

Grote brand bij Autobedrijf Wessel in De Lutte
Volledig scherm
Grote brand bij Autobedrijf Wessel in De Lutte © Carlo ter Ellen
De brand veroorzaakt erg veel rook. De rookpluim is in de wijde omgeving te zien.
Volledig scherm
De brand veroorzaakt erg veel rook. De rookpluim is in de wijde omgeving te zien. © News United/ Dennis Nengerman