Grote gevolgen uitspraak rechter: Er komt geen 130-weg meer bij
Milieudefensie is gisteren door de rechter in het gelijk gesteld in een kort geding om gezonde lucht. Volgens hoogleraar Wim Voermans is de uitspraak 'heel verstrekkend'. ,,Er komt geen 130-weg meer bij.''
Delen per e-mail
Maatregelen die kunnen leiden tot een slechtere milieukwaliteit kunnen volgens deskundigen de prullenbak in. Bovendien moet de staat binnen twee weken beginnen een plan te maken om 'voorspelbaar en aantoonbaar' overal aan de Europese milieunormen te voldoen. Dat oordeelde de Haagse rechter gisteren in een kort geding om gezonde lucht.
Wat het vonnis van de Haagse rechtbank betekent voor het rijden van 130 kilometer per uur? ,,Dit is het doodvonnis voor verdere maatregelen’’, verklaart hoogleraar Wim Voermans van de Universiteit Leiden stellig. ,,Er kan geen honderd meter 130-weg meer bijkomen."
Statistisch
Volgens Voermans mag er ‘géén enkele maatregel’ genomen worden ‘die statistisch bijdraagt aan het verslechteren van het milieu. ,,Het rijden van 130 kilometer per uur draagt waarschijnlijk bij aan het verslechteren van de milieukwaliteit en dat mag dus niet meer. Dit is echt een hele forse, verstrekkende uitspraak."
Uit onderzoek van TNO blijkt dat auto's op een snelweg waar 130 mag worden gereden zo'n 12 procent meer stikstofoxide uitstoten dan op een weg waar maximaal 120 mag worden gereden. Vergeleken met een 100 kilometer-weg is het verschil 40 procent.
Knol noemt de uitspraak 'een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht!' Vooral het woordje ‘statistisch’, is volgens Knol van belang. ,,Het is maar een klein woordje, maar dat betekent dat als er ook maar een kans is dat er overschrijding komt, dat het dan niet mag!" Ze is blij dat de rechter de staat dwingt de gezondheid van burgers beter te beschermen. ,,Voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws. Maar als je jarenlang aan vervuiling wordt blootgesteld kun je ook longklachten krijgen, dus het is goed nieuws voor iedereen."
Inzet versnellen
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu laat in reactie op de uitspraak weten dat 'schone lucht van levensbelang is'. ,,Daarom gaan we onze inzet samen met de regio’s waar de problemen zijn, versnellen en nog concreter maken." De rechtelijke uitspraak wordt nu verder bestudeerd.
Volgens woordvoerder Marianne Wuite van Verkeersminister Melanie Schultz wordt alleen 130 gereden op plaatsen het 'binnen de milieunormen kan'. ,,Er zijn knelpunten maar die liggen midden in de stad en in de omgeving van veehouderijen, niet langs snelwegen'', aldus Wuite. De binnensteden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kampen bijvoorbeeld met overschrijdingen van milieunormen.
Dat bevestigt hoogleraar Omgevingsrecht van Universiteit Utrecht Chris Backes: ,,De overheid moet nu per locatie waar een overschrijding zich voordoet, binnen korte tijd een verhaal hebben over hoe die overschrijding ongedaan wordt gemaakt. Dat is heel wat, in het bijzonder voor de mensen die op exact die locaties wonen."
Formatie
Momenteel wordt op ongeveer 60 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur gereden. Doel is om de maximumsnelheid op 75 procent van de wegen naar 130 op te hogen.
Volgens collega-professor Voermans is de uitspraak zo verstrekkend dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die nu aan de onderhandelingstafel zitten voor een nieuw kabinet, er ook rekening mee moeten houden. ,,De vier onderhandelaars zullen nog even door moeten onderhandelen op basis van de uitspraak die er nu ligt." Voermans besluit: ,,De overheid opdragen om met een bindend plan te komen, dat mag. Een mooi vonnis. Het lucht op."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Experts maken zich zorgen om nieuwe generatie Nederlandse neonazi’s
Twee jonge mannen moeten vandaag voor de rechter komen, omdat ze in verband worden gebracht met The Base, een rechts-extremistische terroristische organisatie. Hun Siege-cultuur roept op tot een rassenoorlog. -
PREMIUM
Prins Bernhard vroeg Vaticaan haar ‘uiterste best’ te doen zijn moeder en broer te redden
Prins Bernhard heeft tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog het Vaticaan gevraagd zijn moeder en broer, die in Duitsland woonden, in veiligheid te brengen. Hij vroeg zijn familieleden onderdak te geven op de pauselijke ambassade in Berlijn. Dat blijkt uit nieuwe openbare stukken in het Nationaal Archief. -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
Video van de Dag | Deze marter deed het licht uit in de Achterhoek en staat daarom nu zelf in de spotlights
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien! -
Gedupeerden toeslagenaffaire naar de rechter voor nieuw bsn-nummer
Gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire stappen naar de rechter in een poging hun bsn-nummer gewijzigd te krijgen. Daarmee hopen zij echt met een schone lei te kunnen beginnen, bevestigt hun advocaat Khadija Bozia berichtgeving van de NOS.
-
Halsema haalt uit naar complotdenkers: ‘Bedroevende suggesties over undercovers Museumplein’
Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met ‘buitengewoon kwalijke complottheorieën’ over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie zondag op het Amsterdamse Museumplein. -
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
Veiligheidsberaad: Niet iedereen op straat wordt standaard gecontroleerd
De handhaving van de avondklok is een sluitstuk, het is vooral aan de mensen zelf om alle maatregelen op te volgen. Dat laat het Veiligheidsberaad weten, het overlegorgaan van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio.