Volledig scherm
De verdachten van het wangedrag op station Boskoop zijn op beeld vastgelegd. © politie Alphen

Grote schrik voor treinmedewerkers: deze mannen doen alsof ze voor de trein springen

De politie heeft twee mannen opgepakt die op NS-station Boskoop treinmedewerkers de schrik van hun leven bezorgden. Ze deden alsof ze voor de trein wilden springen. Ook gooiden ze een fiets op het spoor.

De politie werd er gisteravond over gewaarschuwd. De agenten konden de twee mannen, 25 en 26 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, in de kraag vatten. Ze bleken beiden onder invloed te zijn. Bovendien hadden ze geen geldig vervoerbewijs.

Recherche

Ze werden prompt voorzien van ‘drie dure bekeuringen’, aldus de politie. Die belopen al gauw een paar honderd euro. Vervolgens werden ze een nacht in het arrestantencomplex in Gouda vastgezet. Vandaag mogen ze hun verhaal doen bij de recherche, aldus de politie.

Het voorval zorgt voor een regen aan boze en verontwaardigde reacties op sociale media. Verscheidene mensen stellen dat de verdachten na een nachtje cel ‘met ontbijt’ gewoon verdergaan met misdragingen.

Hulp

Maar, reageert de politie, er wordt wel degelijk geprobeerd om de bewuste personen aan te pakken. ,,We controleren en bekeuren ze vaak op de ons bekende plekken, maar ze blijven van locatie veranderen. Dit zijn personen die geen hulp willen. Alle hulp wordt afgewezen.’’

Chef John Nieumeijer vertelt dat de Alphense politie al langer bezig is met dit soort overlast. ,,Het gaat om mensen uit Oost-Europa die zonder werk zijn komen zitten en vaak geen vaste verblijfplaats hebben. Ze maken zich schuldig aan alcoholgebruik, laten vuil op straat achter en hangen vervelend rond.’’

Top 10

Samen met de gemeente is de politie bezig deze overlast in Boskoop en soms Alphen aan te pakken. ,,Gaandeweg ontstaat een top 10 van verdachten. We kijken wat de mogelijkheden zijn om stappen tegen deze verdachten te ondernemen. Een van de opties is vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst. Daarover zijn we in gesprek met de Stichting Barka.’’ Deze stichting ontfermt zich over Poolse daklozen en stimuleert en ondersteunt hen om naar hun land terug te keren. De in Polen opgerichte stichting is sinds 1996 ook in Nederland actief.

Maar ook zet de politie in op strafrecht en vreemdelingenrecht, stelt Nieumeijer. ,,Met alle losse gevalletjes van overlastgevend gedrag kun je niet zoveel. Maar als je een dossier opbouwt over verdachten, de zaken aan elkaar knoopt en er een goed verhaal bij hebt, kun je wél effectief iets ondernemen. Dus het is belangrijk dat mensen gevallen van overlast blijven melden.‘’

 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.