Hackers en spionnen zitten vuistdiep in Nederlandse systemen, Onderzoeksraad slaat alarm
VIDEOTot op de dag van vandaag hebben aanvallers toegang tot digitale systemen van Nederlandse bedrijven en organisaties. Het kabinet moet ingrijpen, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vernietigend rapport.
De cyberaanpak van de overheid moet razendsnel op de schop om te voorkomen dat Nederland ontwricht raakt door digitale aanvallen. Die harde conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport over een groot beveiligingslek bij softwarefabrikant Citrix, eind 2019.
Het kabinet adviseerde destijds om de Citrix-software, veel gebruikt om thuis te werken, tijdelijk uit te schakelen. Met grote gevolgen: grote groepen werknemers - onder wie ambtenaren van de Tweede Kamer, Schiphol en gemeenten - konden niet vanuit huis werken. Ook werden minstens 25 organisaties gehackt. Eén land gebruikte het lek om in Nederland te spioneren, zo meldden de veiligheidsdiensten later.
De OVV - die onderzoek doet naar ongevallen en rampen - stelt vandaag dat het lek nooit helemaal is opgelost. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde namelijk alleen overheidsdiensten en ‘vitale organisaties’. Maar andere bedrijven en instanties kregen géén waarschuwing: dat mag het NCSC niet doen. En dus hebben hackers en spionnen nog altijd ‘illegale toegang tot systemen en data die zij op elk moment kunnen activeren met disruptieve effecten op bedrijfsprocessen, dienstverlening, privacy en veiligheid’, zo waarschuwt de OVV.
‘Zeer kwetsbaar’
,,Uit dit voorval blijkt dat Nederlandse overheidsorganisaties en bedrijven zeer kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en dat er geen nationale structuur is waarbinnen alle potentiële slachtoffers tijdig worden gewaarschuwd’’, zegt OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Het Citrix-lek staat niet op zichzelf: deze week nog waarschuwde het NCSC voor een ander lek, in het massaal gebruikte internetprogrammaatje Log4J. Dat lek kunnen hackers gebruiken voor aanvallen met gijzelsoftware.
De OVV legt de schuld ook bij softwarefabrikanten: die doen te weinig om de veiligheid van hun software te verbeteren. Eind 2019 zette Citrix een algemene waarschuwing online, waarin maatregelen stonden om het lek te dichten. Maar die waarschuwing bereikte lang niet alle gebruikers. Ondertussen bracht de waarschuwing hackers juist op het idee om misbruik te maken van het lek. Die aanvallen gaan door tot op de dag van vandaag, stelt de OVV.
Weinig concreets
De conclusies van de OVV komen niet uit de lucht vallen. Cyberexperts waarschuwden dit najaar voor de landelijke impact van een onvermijdelijke, grote cyberaanval. In april kwam de Cyber Security Raad - het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op cybergebied - met grotendeels dezelfde waarschuwingen en aanbevelingen. Toch gebeurde er tot nu toe nog weinig concreets.
Maar het rapport van de Onderzoeksraad is van een andere orde: het kan door het kabinet niet zomaar opzij worden geschoven. Binnen een half jaar moet de overheid aantonen wat met de aanbevelingen is gedaan en uitleg geven wanneer bepaalde zaken niet zijn opgepakt.
In het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan een paar passages over cyberveiligheid. Zo wil het nieuwe kabinet dat instanties als het NCSC ‘sneller en makkelijker informatie delen over digitale kwetsbaarheden en hacks’. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft daarvoor al een wetsvoorstel in de maak. Ook moet er een ‘meerjarige cybersecurity-aanpak’ komen om onder meer gijzelsoftware aan te pakken.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man verdrinkt nadat hij mobieltje uit de Maas probeert te halen
Roermond -
PREMIUM1
Juist vandaag hopen meubelwinkels op ouderwetse drukte: ‘Ik zou liegen als ik zei dat ik me geen zorgen maak’
Het gaat een tikkeltje minder met woonwinkels. De inflatie knaagt aan de portemonnee van klanten. De ‘tweede feestdagen’ met Pasen en Pinksteren waren nog nooit zo belangrijk voor de meubelbranche.Zutphen, Apeldoorn -
PREMIUM
Vaste bewoner Roland vreest te worden verjaagd van vakantiepark: ‘Wil niet weg, ja, alleen tussen zes plankjes’
Elke dag genieten de permanente bewoners op zes vakantieparken in de gemeente Nieuwkoop van hun prachtplekken. Tóch knaagt het: de provincie wil hun stekkies niet legaliseren en komt er dan straks na vele jaren iemand hen ‘wegjagen’?Zevenhoven -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Vermiste vissers in Maas zijn mannen van 37 en 38 jaar oud, waarschijnlijk sprake van noodlottig ongeval
-
-
-
PREMIUM1
Ad (82) liet geheime schatkamer achter en dat is een attractie: ‘Ik ben hier voor mijn overleden papa’
Het was net een Eftelinguitje dit weekend. De unieke barnfind van kluizenaar Ad Palmen (82) trok mensen uit heel Europa. Ondanks de hoge toegangsprijzen, stond iedereen in de rij voor een heuse ‘cargasm’ in het oldtimerparadijs. ,,Of die auto’s nog rijden? Geen idee. Sowieso garantie tot aan de voordeur.”Brummen, Dordrecht -
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoost Van Zutphen