Harde kritiek op politie: ‘Giftige en manipulatieve sfeer bij undercoverafdeling’
De afdeling Afgeschermde Operaties van de politie, die onder meer de georganiseerde misdaad en terrorisme moet bestrijden, wordt gebrekkig aangestuurd. Dat brengt risico’s met zich mee voor de operaties die de teams moeten uitvoeren, concludeert de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport.
Bij het team Werken Onder Dekmantel (WOD) heerst volgens betrokkenen bovendien een ‘giftige en manipulatieve werksfeer’, waardoor volgens de inspectie ook gevaarlijke situaties zijn ontstaan.
Vriendjespolitiek
De afdeling Afgeschermde Operaties bestaat uit verschillende teams, maar die werken onvoldoende samen. Ook de samenwerking met regionale afdelingen van de politie zou niet goed verlopen. Er is ‘weinig tot geen sturing op het bereiken van gemeenschappelijke doelen’, zo schrijft de inspectie in haar rapport. De werkwijze is bovendien niet zo ingericht dat erop wordt toegezien dat het werk gebeurt volgens de normen zoals de politie die voor ogen heeft.
Het bespreken van ‘knelpunten en dilemma’s’ gebeurt nauwelijks, en wordt zelfs ontmoedigd. Het rapport spreekt van een ‘cultuur van vriendjespolitiek en onderlinge strijd’. Ook is er te weinig oog voor het personeel, bijvoorbeeld op het gebied van hun loopbaan.
De politie zegt zich in een reactie te herkennen in de conclusies van het onderzoeksrapport. ,,Hoewel de teams binnen de afdelingen goede operationele resultaten boeken, leiden een gebrekkige samenwerking, onvoldoende aansturing en een onveilige werksfeer tot risico’s”, aldus een verklaring van de Landelijke Eenheid. ,,De politie neemt de aanbevelingen van de inspectie om de problemen aan te pakken over.”
Misstanden
Volgens de inspectie moeten alle teams duidelijke doelstellingen krijgen, met een betere samenhang, in een ‘structuur waarin voor alle betrokkenen duidelijk is wie wat moet doen, binnen welk tijdsbestek en met welk resultaat’. De werkwijze moet verduidelijkt worden, medewerkers moeten beter ondersteund worden en het moet duidelijk zijn door wie en hoe de teams aangestuurd worden. Ook vindt de inspectie het belangrijk dat het ‘personele welzijn’ verbetert.
Het onderzoek van de inspectie is de laatste van drie onderzoeken naar mogelijke misstanden bij de Landelijke Eenheid van de politie. Uit de eerdere onderzoeken kwamen vorig jaar ook al organisatorische problemen met negatieve gevolgen voor het politiewerk en de medewerkers aan het licht.
De speciale commissie-Brouwer deed eerder al onderzoek naar een zelfmoord binnen het team WOD. De conclusie was dat die samenhing met het werk van de undercoveragent en er te weinig oog was voor signalen dat het niet goed met hem ging. De Inspectie Justitie en Veiligheid zegt de bevindingen van de commissie-Brouwer te onderschrijven.
Reactie politiebonden
Volgens politiebonden ACP en NPB laat het rapport van Inspectie voor Justitie en Veiligheid ‘opnieuw zien dat het huidige leiderschap bij de Landelijke Eenheid faalt‘. De bonden vrezen dat de bevindingen in het onderzoek niet genoeg zijn om ‘wezenlijke veranderingen‘ binnen de eenheid tot stand te brengen.
De politiebonden kunnen zich in het ‘overgrote deel‘ van die bevindingen vinden, maar zijn wel van mening dat de rol van onder meer het Openbaar Ministerie en de politietop in de toestanden bij de AO amper is onderzocht. ,,Door deze lacunes blijft de onderliggende oorzaak van de problemen volstrekt buiten beeld en dus waarschijnlijk ook het op effectieve wijze aanpakken en oplossen daarvan”, stellen de NPB en ACP in een gezamenlijke verklaring.
Volgens de bonden laten het Inspectierapport en ook andere onderzoeken zien dat er sprake is van een ‘diepgeworteld probleem‘ binnen de Landelijke Eenheid. ,,Hard en plat gezegd hebben collega’s het gevoel te moeten werken in een angstcultuur, gevoed door een leiderschapsstijl op basis van macht en vriendjespolitiek. Tegenspraak is niet gewenst: de baas bepaalt wie wel of niet succesvol is. Mensen voelen zich als professional eenzaam en in de steek gelaten.”
Bovendien zijn de politieorganisaties er niet gerust op dat de aanbevelingen in het rapport voor een omslag gaan zorgen. ,,Het zoveelste onderzoek, het zoveelste rapport, het volgende verbeterplan, het wisselen van leidinggevenden die op andere plaatsen weer opduiken. Veel medewerkers hebben het gevoel getuige te zijn van een soort cyclus, waarbij het wachten is op het volgende incident.”
De bonden willen daarom vooral dat er een ‘ander type leiderschap‘ komt en meer waardering voor ‘het recherchevak‘. ,,We redden het niet met een volgend verbeterplan of met het weer rouleren binnen de carrousel van leidinggevenden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. -
PREMIUM
Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM4
Losser probeert ‘huifkartrauma’ voetbalteam te verwerken: ‘Moet je dit soort rondritten wel doen?
Terwijl voetbalvereniging KVV Losser zondag het dramatische ongeluk met de huifkar probeert te verwerken, doemt de vraag op hoe het heeft kunnen gebeuren. Want een tractor die een kar met mensen trekt, dat is gewoon verboden. Tenzij de gemeente er een ontheffing voor verleent.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUM
Uit Oekraïne geredde honden in beslag genomen, baasjes ten einde raad: ‘NVWA meet met twee maten’
Elena Kruglak haalde eind maart acht getraumatiseerde Oekraïense rottweiler pups op bij een Oekraïense hondenfokker nabij Kiev, die niet meer voor de dieren kon zorgen. Terug in Nederland werden de viervoeters in beslag genomen vanwege gevaar op rabiës (hondsdolheid). -
PREMIUM
Terrorismeverdachten spraken over Wilders ‘door de kop schieten’, toch komen ze vrij: hoe kan dat?
Een groep Eindhovense terrorismeverdachten komt volgende week (voorlopig) vrij. Zeer opmerkelijk, want ze worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen, mogelijk op politici. Of was er juist weinig aan de hand? ,,Deze zaak is voer voor debat, de angst voor moslims leek de rechtszaal binnengeslopen.”