Helft Nederlanders wil vooraan staan bij uitdelen coronavaccin
EnquêteOngeveer de helft van de Nederlanders weet nu al dat ze zich zullen laten inenten als de vaccins tegen corona beschikbaar zijn. 30 procent twijfelt nog. Opvallend is dat slechts een derde van de Nederlanders ervan uitgaat dat het vaccin ook meteen helemaal veilig is.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een opiniepeiling die bureau Markteffect in opdracht van deze krant de afgelopen week heeft gehouden. Het bureau ondervroeg meer dan duizend mensen, die een representatieve doorsnee vormen van de Nederlandse bevolking.
De enquête werd gehouden in de periode dat medicijnfabrikanten het ene na het andere juichende bericht over hun coronavaccins de wereld in slingerden. Ook maakte het kabinet in die periode de volgorde van de vaccinatiecampagne bekend: ouderen en kwetsbaren eerst.
Uit de opiniepeiling blijkt dat 48 procent van de ondervraagden van plan is een vaccinatie te halen als het vaccin beschikbaar is. 20 procent wil juist geen prik. De rest van de ondervraagden weet het nog niet. Mogelijk komen dit jaar nog de eerste tienduizenden vaccinaties voor Nederland beschikbaar. Volgend jaar zal dan de grote bulk volgen. Wanneer er echt sprake kan zijn van massavaccinatie, is nog niet bekend.
Tekst gaat verder onder de grafieken...
Veilig of niet
Opvallend is dat maar 32 procent van de ondervraagden ervan uitgaat dat het vaccin zeker veilig is op het moment dat het wordt aangeboden. 9 procent denkt dat het vaccin dan zeker niet al veilig is.
Vooralsnog zijn tijdens de testfases van de drie farmaceuten, die al hebben medegedeeld dat hun vaccin effectief is - Pfizer, Moderna en AstraZeneca -, geen noemenswaardige bijwerkingen naar boven gekomen. Experts noemen het niet waarschijnlijk dat dat later alsnog gaat gebeuren. In het gros van de gevallen treden die namelijk op in de eerste maand na toediening, zeggen zij.
Wel kan het gebeuren dat mensen in incidentele gevallen ergens last van gaan krijgen, stelde kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning (UMC Utrecht) deze week op deze site. Dan nog is het de vraag of het betreffende vaccin meteen ongeschikt verklaard moet worden. ,,Het is altijd een risicoafweging. De bijwerkingen die we inmiddels van het coronavirus kennen, zijn ook niet mals.”
Driekwart van de Nederlanders vindt het terecht dat mensen met een essentieel beroep - zoals zorgpersoneel - met voorrang een vaccin krijgen. Het scenario waarin mensen die gevaccineerd zijn, meer vrijheden krijgen dan mensen die nog geen prik hebben gehad, kan op veel minder steun rekenen. Dat vindt maar 43 procent een goed idee.
Kijk hier onze speciale thema-uitzending waarin experts deze week vragen beantwoordden over coronavaccins. Tekst loopt door onder de video.
De steun voor het coronabeleid van het kabinet blijft groot, maar neemt wel af, blijkt uit de peiling. 64 procent zegt ‘vertrouwen te hebben in de aanpak van het kabinet en het RIVM’. Bij een peiling in augustus was dat 66 procent. Daarnaast heeft 47 procent er ‘veel tot zeer veel vertrouwen’ in dat Mark Rutte de juiste premier is om de coronacrisis te lijf te gaan. 30 procent heeft daar ‘een beetje’ vertrouwen in. Die cijfers zijn ongeveer gelijk aan die van augustus.
Voorkomen
Toch vindt ruim de helft van de ondervraagden ook dat de overheid de tweede golf had kunnen voorkomen als er strengere maatregelen waren genomen, en vindt 50 procent dat het kabinet en het RIVM te weinig doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Ten slotte vindt 64 procent van de Nederlanders dat de overheidsmaatregelen hen niet te veel beperken in hun vrijheid. Dat percentage is wel duidelijk gedaald ten opzichte van de 71 procent in augustus, toen er veel minder beperkingen golden en de horeca open was.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van viaduct gegooid voorwerp verpulvert glazen dak van auto, inzittenden gewond door rondvliegend glas
Drie inzittenden van een auto hebben de schrik van hun leven gekregen in Wageningen toen een voorwerp op het dak van hun auto werd gegooid. Het glazen panoramadak van het voertuig werd volledig vernield, de drie raakten wonder boven wonder slechts lichtgewond door rondvliegend glas. -
Bulgaar rijdt met dik miljoen euro in zijn Franse auto in Brabant tegen de lamp: opgepakt voor witwassen
De 37-jarige man die vorige week werd aangehouden in Steenbergen, bleek in totaal 1.129.500 euro bij zich te hebben. Dat meldt het Openbaar Ministerie. -
PREMIUM
10 vragen over Farmareuzen leveren vaccins in ijltempo: ‘Zware bijwerkingen hadden we al moeten zien’
In ijltempo hebben drie farmaceuten een effectief vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Het gaat zó snel, dat veel mensen zich afvragen of het wel verantwoord is. Is dat terecht? En wat zijn de gevolgen als mensen voorlopig afzien van een prik? -
Zo kun je ons tips geven
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem. -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij.
-
PREMIUM
VIDEO Experts maken zich zorgen om nieuwe generatie Nederlandse neonazi’s
Twee jonge mannen moeten vandaag voor de rechter komen, omdat ze in verband worden gebracht met The Base, een rechts-extremistische terroristische organisatie. Hun Siege-cultuur roept op tot een rassenoorlog. -
Levenslang gestrafte zesvoudig moordenaar van café Koetsiertje krijgt nu toch gratie
Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje, krijgt gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, de koning heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Tweede Kamer is per brief geïnformeerd over het besluit. -
Video Burgemeesters blijven met veel vragen zitten over avondklok
De voorzitters van de veiligheidsregio’s blijven met veel vragen zitten over de eventuele invoering van een avondklok. Maar als het kabinet die maatregel toch wil inzetten, moeten er niet teveel uitzonderingen worden gemaakt en moet het duidelijk zijn voor iedereen.