Volledig scherm
© anp

Helft van de Nederlanders heeft donorkeuze nog niet geregistreerd

Precies een jaar voor het ingaan van de nieuwe donorwet heeft de helft van de Nederlanders zich nog niet geregistreerd bij het donorregister. Van de mensen die de afgelopen maanden wel hebben vastgelegd of ze na hun dood organen willen doneren of niet, geeft het leeuwendeel geen toestemming. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.

Het nieuwe donorregister, dat iedereen die geen bezwaar maakt aanmerkt als donor, kreeg vorig voorjaar met de kleinst mogelijke meerderheid de zegen van de Eerste Kamer. Sindsdien hebben meer mensen hun keuze kenbaar gemaakt dan gemiddeld in de jaren ervoor. 

Het nieuwe stelsel gaat op 1 juli 2020 in. Wie zich dan nog niet heeft ingeschreven in het register, wordt automatisch donor. Als er niet alsnog een run op het donorregister ontstaat, gebeurt dat straks bij zo' n 7 miljoen mensen.

Geen bezwaar

Het kabinet vraagt daarom opnieuw aandacht voor het donorregister met een huis-aan-huisfolder, op de radio en op tv. Daarin staat nogmaals de belangrijkste consequentie van het nieuwe stelsel onderstreept: dat wie geen bezwaar maakt, automatisch als donor wordt aangemerkt.