Helmplicht scooters en snorfietsers gaat op 1 januari in
Het dragen van een helm op scooters en andere snorfietsen met een blauw nummerbord wordt op 1 januari 2023 eindelijk verplicht. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanmorgen bekend gemaakt.
De verplichting geldt voor snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden, waaronder ook de bekende deelscooters van diensten als Felyx en GO sharing. Naast een brom- of motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Op het niet dragen van de helm staat een boete van 100 euro.
Snorfietsers mogen overigens na 1 januari gewoon op het fietspad blijven rijden. Uitzondering daarop vormen Amsterdam en Utrecht, in die steden moeten ze de rijbaan op en geldt de helmplicht al.
De sectie Scooters van branchevereniging RAI is blij dat er ‘eindelijk duidelijkheid’ komt. De helmplicht zou oorspronkelijk al vanaf 1 juli 2022 van kracht worden. Die datum bleek niet haalbaar, onder meer omdat er niet voldoende helmen beschikbaar waren. Ook zouden deelscooteraanbieders meer tijd nodig hebben om de helmplicht voor te bereiden.
VVN: helmplicht goede zaak
De branche kan nu regelen dat er genoeg helmen zijn voor de bijna 800.000 snorfietsers in Nederland, aldus de RAI Vereniging. Online is er al een uitgebreid aanbod te koop, een goede helm is vanaf circa 50 euro verkrijgbaar.
Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het ‘een goede zaak’ dat de helm verplicht wordt gemaakt voor snorfietsers. Op verschillende plekken in het land zijn snorfietsers niet langer welkom op het fietspad en moeten zij op de rijbaan rijden. In delen van Amsterdam en Utrecht is dat ook al verplicht. ,,De gevolgen van een ongeval zijn op de weg vaak groter dan op het fietspad, daarnaast is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen.”
E-bikes
Waar snorfietsers tot 25 km/per uur straks een helm moeten dragen, geldt dat gek genoeg niet voor e-bikes, ondanks dat die dezelfde snelheden of nog harder halen en het aantal ongevallen met stekkerfietsen ieder jaar toeneemt.
Toch neemt de discussie over de wenselijkheid van een helm toe op e-bikes en gewone fietsen. Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleitte dit voor jaar voor een fietshelmplicht, te beginnen voor 60-plussers. Als alle fietsers een helm zouden dragen, zou dat jaarlijks 80 verkeersdoden schelen, stelde directeur Martin Damen.
Juiste helm heeft cirkel met hoofdletter E
Een goedgekeurde brom/motorfietshelm valt volgens het ministerie te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speedpedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016. Deze helmen voor bestuurders van fietsen die 45 kilometer per uur kunnen, zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
De vette winst die ze met hun slinkse actie voor ogen hadden, kunnen ze op hun buik schrijven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week gaat het opzetje met een vreemd luchtje niet door. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Rijn nadert laagste waterstand ooit
De Rijn bij meetpunt Lobith (eigenlijk bij Tolkamer) staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
-
Kabinet wil vanaf medio 2022 helmplicht voor snorfietsers
Het kabinet wil dat snorfietsers en hun passagiers vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm moeten dragen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). -
Helmplicht voor de snorfiets: ‘Nu de e-bikes nog’
Het kabinet hakte vrijdag de knoop door: ook snorfietsers ontkomen vanaf juli 2022 niet langer aan het dragen van een helm. Medici die worden geconfronteerd met zwaar hersenletsel na ongevallen met snorscooters, pleiten al jaren voor een helmplicht. ,,De volgende groep zijn de e-bikes.’’ -
Zus en buurvrouw vermoorde Gino (9) doorzochten huis verdachte Donny M. ‘uit pure wanhoop’
De zus en buurvrouw van de vermoorde Gino (9) uit Kerkrade zeggen het verzegelde huis van de verdachte Donny M. te hebben doorzocht ‘uit pure wanhoop’. Ze zitten nog vol vragen over wat er met de jongen is gebeurd en hoopten aanwijzingen te vinden of M. hem had meegenomen, zegt de buurvrouw.