Volledig scherm
Het is druk op de Ginkelse heide. © DG

Herdenking Market Garden op Ginkelse hei trekt ruim 50.000 bezoekers

EDE - De  75e Airborne herdenking op de Ginkelse Heide in Ede is door ruim 50.000 mensen bijgewoond. Dat maakt de gemeente Ede bekend. 

Prins Charles in uniform en prinses Beatrix in stemmig zwart gekleed legden kransen tijdens de plechtige herdenking van Operatie Market Garden bij het Airbornemonument. Gearmd liepen beide koninklijke hoogheden terug naar hun zitplaats. Er waren 10 veteranen als eregast aanwezig.  Arnhem-veteraan John Jeffries legde daarbij ondersteund door twee kinderen van de Cavaljéschool uit Ede eveneens een krans. 

Les Fuller maakte voor de tweede keer in zijn leven een sprong boven Ede. Destijds op de tweede dag van de Slag om Arnhem belandde hij in midden in de oorlogshel. Nu maakte hij in een tandemsprong vastgebonden aan een Franse parachutist een spectaculaire sprong in een vrij land.  ,,Don't take freedom for granted‘’, stelde de veteraan. Gehuld in een rood parachutenpak kreeg hij een ereplek bij de herdenking. Beide Arnhem-veteranen kregen een ovationeel applaus van het massaal toegestroomde publiek. 

Ruim 1.000 parachutisten worden zaterdag gedropt. Het gaat om para’s uit onder meer Groot-Brittannië, de VS en andere NATO-landen. Zij sprongen uit verschillende vliegtuigen waaronder Herculessen, Trasall en een Dakota.

Drukte 

De gemeente Ede stelt tevreden te zijn over het verloop van de herdenking. De massale belangstelling zorgde er wel voor dat de omliggende wegen al vroeg heel vol waren en dat bezoekers lang onderweg waren. Er ontstonden fietsfiles. Op dit moment is het nog steeds heel druk.  

  1. Boerenprotesten: Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofregels ook in, sfeer Groningen grimmig
    Update

    Boerenpro­tes­ten: Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofre­gels ook in, sfeer Groningen grimmig

    Op verschillende plaatsen in Nederland protesteren boze boeren bij provinciehuizen tegen de stikstofmaatregelen. In de centra van Groningen, Arnhem, Zwolle, Utrecht, Den Haag en Lelystad staat het vol met tractoren. Die zorgen voor veel vertraging op de provinciale wegen, vooral in het noorden van het land. De provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel hebben al aangekondigd de stikstofregels in te trekken.