Herstel-NL geeft strijd tegen lockdown niet op, ondanks turbulente start
Ondanks de storm aan kritiek die de plannen van Herstel-NL losmaakten en meerdere boegbeelden die opstapten, gaat het platform door met actievoeren. Vandaag trappen ze af met een nieuwe campagne om een einde te maken aan de avondklok en de lockdown.
Delen per e-mail
Volgens het platform moeten scholen, winkels, horeca en culturele voorzieningen nog steeds zo snel mogelijk weer open. Kwetsbaren werken thuis of gaan in de ziektewet, voor hen worden veilige zones en tijdslots ingericht. Buiten die ‘veilige zones’ is veel weer mogelijk.
Sinds de turbulente start is er niets veranderd aan de oorspronkelijke oproep van de groep artsen, economen en wetenschappers. Ook niet nadat medisch experts gehakt maakten van de plannen. Zij vroegen zich af of het werkelijk de bedoeling was om bejaarden in een reservaat te stoppen zodat anderen los kunnen gaan op festivals en lekker kunnen shoppen. Ouderen beschermen zich nu al, zo stelden zij. Ondanks dat heel Nederland nog maar één bezoeker mag ontvangen en ondanks de avondklok daalt het aantal besmettingen nog steeds maar moeilijk. Ze waarschuwen dat als je boel los gooit er totale overbezetting dreigt in de ziekenhuizen.
Complex
Herstel-NL heeft zich niet laten afschrikken door die kritiek. Ook hebben ze geen moment overwogen om te stoppen met hun campagne. Vanaf vandaag zijn nieuwe advertenties in kranten en spotjes op tv weer volop te zien. ,,Ons verhaal is complex. Mensen snappen het misschien niet in één keer en daarom leggen we het nu nogmaals uit”, zegt voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL.
Volgens Fransman wil Herstel-NL helemaal niet bejaarden in reservaten stoppen en ook niet alles open gooien. ,,Ons voorstel is niet stop met nadenken, maar geef sectoren de ruimte om zelf na te denken het voor iedereen veilig te maken. Want dit is niet veilig voor studenten, voor mensen in de horeca, voor winkeliers en nog heel veel groepen in de samenleving. De levens van kwetsbaren zijn belangrijk, maar ook van de minder kwetsbaren. Het is echt niet onze bedoeling om alles maar open te gooien. We moeten een betere balans vinden.”
Dat Herstel-NL doorgaat op de ingeslagen weg is des te opvallender omdat er kort na de lancering ook een aantal boegbeelden uit het platform stapten. Het ging om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Volgens het platform zou er politieke druk zijn uitgeoefend, maar de prominenten zelf namen daar afstand van.
Beschadigd
Het vertrek van enkele boegbeelden was niet leuk, en natuurlijk heeft het ons beschadigd, maar we hebben ook weer nieuwe aanwas gekregen.
Is de geloofwaardigheid van Herstel-NL niet onherstelbaar beschadigd nu deze prominenten zijn vertrokken? Fransman vindt van niet. ,,Dat vertrek was niet leuk, en natuurlijk heeft het ons beschadigd, maar we hebben ook weer nieuwe aanwas gekregen.” Volgens Fransman bestaat het platform nu uit zo’n 50 mensen. ,,Maar de les die we hebben geleerd is dat we niet meer de aandacht moeten vestigen op boegbeelden.”
Rest de vraag of deze nieuwe campagne nog wel zin heeft, nu minister Hugo de Jonge vorige week beloofde dat elke Nederlander voor 1 juli een coronaprik in zijn arm heeft. Daarmee zou de pandemie onder controle moeten zijn. Toch weerhoudt dat Herstel-NL niet om weer de barricades op te gaan. Fransman: ,,We zijn er bijna zegt de minister maar juli is het pas over vier maanden. Elke week dat dit langer duurt leidt het tot meer gezondheidsschade. Ons plan kan in paar weken gerealiseerd worden. Daar komt bij dat we niet weten of het daadwerkelijk gaat lukken met die vaccinaties. Misschien duiken er weer nieuwe varianten van het virus op. We moet blijven kijken naar oplossingen die houdbaar zijn ook op de lange termijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
PREMIUM
Het vaccineren in zeven grafieken: effect bij ouderen steeds beter zichtbaar
Het vaccineren in Nederland begint langzaam effect te hebben, blijkt uit een overzicht in zeven grafieken dat deze site maakte. Bij ouderen neemt het aantal besmettingen gestaag af. Bij mensen onder de 50 jaar is juist het omgekeerde het geval. En door een nieuwe berekening van het aantal vaccinaties staat Nederland er in een internationale vergelijking opeens een stuk beter voor. -
De Jonge over coronapatiënt die vaccin weigerde: 'Spijtig dat hij keuze baseerde op angst’
Ziekenhuis Zuyderland deelde gisteren een longfoto van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder had afgezien van het AstraZeneca-vaccin vanwege alle commotie. Het ziekenhuis wilde een ‘krachtig signaal’ afgeven tegen 'halfslachtig zwalkbeleid'. Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid reageert vandaag op deze brief. -
PREMIUM
Advocaat mag ‘wraakpornofilmpjes’ van cliënt komen bekijken bij politie
Advocaat H. Weisfelt mag van de rechtbank een paar seksfilmpjes die gemaakt zijn door zijn 35-jarige cliënt uit Oss bekijken om te beoordelen of er sprake was van gedwongen seks. De ex-vriendin van de Ossenaar die in de filmpjes voorkomt, beweert dat namelijk. -
Eindelijk warmer, koude lucht verdwijnt langzaam
Eindelijk warmt het op buiten. De koude lucht verdwijnt komend weekend langzaam. Heel langzaam.
-
Rechter oordeelt over ‘oneerlijke concurrentie’ bij toegangstesten
Dertig testbedrijven hebben een kort geding aangespannen tegen Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert. De stichting zou ten onrechte één bedrijf hebben voorgetrokken, om op kosten van de staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren. Morgen oordeelt de rechter. -
Frank in quarantaine
Het is tijd voor een monumentje voor onze huisartsen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 397. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
3
Met de praatjes van BBB heb ik niks, maar de klare taal van Caroline spreekt me wél aan
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.