Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Het is mooi dat het beter gaat, maar niet dat dat niet voor iedereen geldt

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

We maken ons collectief het drukst over de manier waarop we met elkaar samenleven.

Het is bijna Prinsjesdag en dus is er ook een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), over de tevredenheid van de Nederlanders. Enerzijds geeft de uitkomst van het onderzoek ons hoop: de kwaliteit van leven voor de Nederlander is gestegen. De criminaliteit is gedaald, de werkloosheid ook, we wonen in betere woningen en de levensverwachting is gestegen.

Anderzijds waarschuwt het SCP het kabinet voor de hardnekkige verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ben je autochtoon, hoogopgeleid en heb je een hoger inkomen, dan is jouw kwaliteit van leven gemiddeld genomen beter dan dat van je allochtone, laagopgeleide buren met een lager inkomen. Die kloof wordt steeds groter.

Het kabinet heeft bij haar aantreden gezegd dat ze 'm kleiner willen maken. Er is dus nog werk aan de winkel. Het is mooi dat het beter gaat, maar niet dat maar een deel van de Nederlanders daar de vruchten van plukt.

  1. Vader door autodief 100 meter meegesleurd als hij dronken zoon ophaalt: ‘We geloofden onze ogen niet’

    Vader door autodief 100 meter meege­sleurd als hij dronken zoon ophaalt: ‘We geloofden onze ogen niet’

    Een 51-jarige man is zaterdagnacht in Oisterwijk in een auto met draaiende motor gesprongen en er vervolgens mee vandoor gegaan. De eigenaar van het voertuig zag het gebeuren en klampte zich aan het portier vast om de autodief tegen te houden. Hierdoor werd hij volgens de politie 100 meter meegesleurd. Annemiek Janssens (58) zag alles van dichtbij gebeuren. ,,We geloofden niet wat we zagen.”