Het kabinet kijkt vanavond vooral vooruit naar april: de versoepelingen op een rij
VIDEOSchrijf deze maand maar af: het kabinet kijkt voor versoepelingen van de coronamaatregelen vooral naar volgende maand. De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd tot 30 maart, de hbo’s en universiteiten blijven ook nog tot dan op slot.
Delen per e-mail
Het zal gaan over Pasen, over de meivakantie en zeker ook de zomer, maar verwacht vanavond – alle hoop ten spijt - niet te veel versoepelingen van het kabinet.
De waarschijnlijke besluiten op een rij: de avondklok wordt verlengd tot 30 maart, het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot 15 april, de hogescholen en universiteiten blijven nog zeker tot 1 april dicht. Dat geldt ook voor de terrassen, die blijven waarschijnlijk dicht tot het einde van de maand. Veel meer ruimte voor detailhandel wordt ook niet voor april verwacht, hooguit rekt het kabinet de kopen op afspraak-regeling voor grote winkels al eerder op.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Wel wordt het vanaf 15 maart weer mogelijk om kinderen zwemles te laten volgen in de binnenzwembaden. De gedachte hierachter is: als er al te grote achterstanden ontstaan, neemt het verdrinkingsgevaar in de zomer toe. Ook kunnen de bezoekregelingen in verpleeghuizen iets verruimd worden, nu bewoners en personeel veelal gevaccineerd zijn. Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één maar twee bezoekers per dag ontvangen.
Een iets groter buitensportgezelschap - 4 in plaats van 2 volwassenen - ligt ook nog op tafel. ,,De vraag is alleen of die buitensportversoepeling snel ingaat, of ook pas later”, zegt een bron. Dat wordt vanavond bekend.
Maar verder gaat de blik op het Binnenhof dus vooral uit naar de dag van 30 maart. Als de virologische ontwikkeling het toestaat, wordt voor die week gekeken naar versoepeling op drie vlakken: het hoger onderwijs weer gedeeltelijk toegankelijk maken voor studenten, de buitenterrassen vanaf het eerste weekend van april (met Pasen) open en meer mogelijkheden voor winkels.
De voorwaarde, dik onderstreept, is wel: de coronacijfers moeten er dan beter uitzien dan nu het geval is. Afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4507 besmettingen per dag.
Stabiel
Er is overigens ook wel goed nieuws: het aantal coronapatiënten op de intensive cares is al drie weken stabiel. Volgens Ernst Kuipers van Erasmus MC ‘weerlegt’ dat de aanname dat de meer besmettelijke Britse variant al ruim een maand geleden de meest voorkomende variant zou worden. Met andere woorden: de onheilspellende berichten over die mutant lijken gunstiger uit te pakken dan was voorspeld. Hij ziet ‘in april stapsgewijs snel ruimte voor versoepeling’.
Mede om die reden was er discussie in het Catshuis: tussen de ‘rekkelijken’, die ruimte zien vanwege het beperkte aantal ziekenhuisopnames, en de ‘preciezen’ die naar de besmettingscijfers wijzen en aan de rem hangen omdat ze naar de letter nog te hoog zijn.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Overigens: over de avondklok is geen echte discussie gevoerd. Hoewel het kabinet bezwoer dat het de maatregel zo snel mogelijk weer zou laten vervallen, lijkt hij nu te worden gebruikt om de heropening van contactberoepen mogelijk te maken.
Een tegemoetkoming aan de horeca met het openen van terrassen lijkt voor Pasen dus geen optie. Een betrokkene zegt: ,,Kijk eens wat er gebeurt bij mooi weer. Dan kruipen ze dus op elkaar in het park en op een terras kunnen ze 1,5 meter houden.’’ Maar de weersomstandigheden zien er voorlopig niet goed uit.
Vaccinatiepaspoort
Overigens werkt het kabinet aan een technische en juridische mogelijkheid om reizen naar het buitenland in de zomer mogelijk te maken, een zogeheten coronapaspoort. Brussel is ook bezig met de ontwikkeling van die optie en Nederland volgt. Volgens een woordvoerder van minister De Jonge ligt het voor de hand dat het gaat om een app waarin de vaccinatie kan worden vermeld. Het zou dan gaan om dezelfde app als die waarin een negatieve test kan worden weergegeven, die ook al in ontwikkeling is.
De zegsman benadrukt dat het niet gaat om een middel dat mensen straks kan dwingen hun inenting aan te tonen bij bijvoorbeeld een concert of evenement. Of dat op vrijwillige basis wél mogelijk wordt, valt nog te bezien. Het kabinet wil eerst meer wetenschappelijk bewijs zien over de besmettelijkheid na vaccinatie en ook nog een ethische discussie voeren over dit onderwerp.
De verwachte mededelingen op rij:
De avondklok wordt verlengd tot 30 maart.
Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot 15 april.
Wel wordt het vanaf 15 maart weer mogelijk voor kinderen om zwemles te krijgen in binnenzwembaden.
Hogescholen en universiteiten blijven nog zeker tot 1 april dicht.
Terrassen blijven dicht, in ieder geval tot het einde van de maand.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Herstel-NL geeft strijd tegen lockdown niet op, ondanks turbulente start
Ondanks de storm aan kritiek die de plannen van Herstel-NL losmaakten en meerdere boegbeelden die opstapten, gaat het platform door met actievoeren. Vandaag trappen ze af met een nieuwe campagne om een einde te maken aan de avondklok en de lockdown. -
PREMIUM
Zij vervolgen de Rotterdamse relschoppers: ‘Niemand had het over de avondklok. Echt níemand’
Ze keken de relschoppers van Rotterdam-Zuid in de ogen. Officieren van justitie Ad de Beer (67) en Lucy Schellekens (33) zagen allesbehalve doorgewinterde criminelen. -
PREMIUM
Woekerend virus in Brazilië wordt gevaar voor de wereld: ‘Dit is genocide’
Opnieuw heeft Brazilië te maken met een naar recordhoogtes oplopend aantal coronadoden en -besmettingen. De zorg staat in vrijwel het hele land op instorten. Lockdowns komen amper van de grond, het vaccineren gaat traag. Deskundigen en ook de Wereldgezondheidsorganisatie slaan alarm. ,,Dit gaat niet alleen over Brazilië.’’ -
PREMIUM
‘Ze vroeg: wil je dansen?’, en nu zijn Ali (94) en Frans (96) uit Renesse 75 jaar getrouwd
Het begon op de verjaardag van Prins Bernhard, Nederland was net bevrijd. Ali Kranenburg liep met een vriendin en Frans Prins met een vriend in Den Helder. Ze trokken samen op, Ali eerst met zijn vriend en haar vriendin met Frans. ,,Op een gegeven moment ruilden we.” En nu zijn ze 75 jaar getrouwd. Zondag 18 april vieren ze hun albasten huwelijk. Hij 96 jaar oud en zij 94. -
PREMIUM23
Radio 538 betreurt ophef over Oranjedag, maar evenement gaat gewoon door: ’We snappen onder welke hoge druk de zorg staat’
140.000 sympathisanten hebben de petitie ondertekend die Amphia-dokter Rogier Crolla zaterdag startte om ervoor te zorgen dat 538 Oranjedag zaterdag 24 april niet doorgaat. De organisatie betreurt maar snapt de ophef: ,,We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat”, meldt een woordvoerder van Talpa. Door de enorme belangstelling ligt de petities.nl er regelmatig uit. De site is overbelast.
-
PREMIUM
Dokter Crolla van Amphia overweldigd door succes petitie 538 Oranjedag: ‘Ik hoop dat duidelijke signaal wordt opgepikt’
BREDA - Dokter Rogier Crolla heeft zondagmiddag gereageerd op het succes van zijn petitie, waarmee hij extra aandacht vraagt voor hoge werkdruk in het Amphia-ziekenhuis waar hij werkt, in combinatie met het verzoek het testevenement 538 Oranjedag af te gelasten. ,,Ik wil het publiek, de artiesten en 538 hun feest niet afnemen, maar dit is niet de juiste tijd en het juiste moment.” -
VIDEO
Scholen gaan massaal aan de zelftest
Vanaf vandaag komen er miljoenen zelftests beschikbaar voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Daarmee kunnen besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat maakt het ministerie van Onderwijs vandaag bekend. -
PREMIUM
Een overval op het Azimi-kasteel? O nee, het is de politie maar
Daar staat hij, in het omvangrijke deurgat van zijn kasteel. In zijn onderbroek. Salar Azimi knippert nog maar eens met zijn ogen. Voor zijn neus staan tientallen agenten, en die maken heel duidelijk dat ze geen bakkie komen doen.
2 reacties
Theo Perez
Anoniem