Joyce Sylvester was senator voor de PvdA en werd in 2008 de eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst in Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Joyce Sylvester was senator voor de PvdA en werd in 2008 de eerste vrouwelijke burgemeester van Surinaamse afkomst in Nederland. © Marco Okhuizen

Het ter discussie stellen van de zo geprezen Nederlandse tolerantie is nodig

ColumnJoyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week een column over discriminatie. 

10 reacties

 • G. Schouten

  1 maand geleden
  Arends, u vergeet dat driehonderd duizend Surinamers in de zeventiger jaren hier naar toe kwamen. Men kon kiezen tussen een Surinaams of het Nederlands paspoort. De keuze was door alleenstaande vrouwen met veel kinderen snel gemaakt. Hier lokte de sociale voorzieningen en woning. De Bijlmer werd o.a. hiervoor gebouwd. Nu zijn veel van die generatie volwassen en blijkbaar vergeten wat hun onderhoud allemaal de Nederlandse schatkist heeft gekost. Triest, dat men nu bijt in de hand die hen voedde.
 • Eric Moll

  1 maand geleden
  @Geert Arends: Is het dan niet vreemd dat de klachten over ervaren discriminatie e.d. als sneeuw voor de zon verdwijnen als er een vette financiële compensatie volgt? De realiteit is toch dat een financiële vergoeding de klachten doet verdwijnen? En met een overheid die zó duidelijk het Keti Koti-principe aanhangt, gesteund door cultuur en media, is de financiële tegemoetkoming toch allang in kannen en kruiken? Je kan ook te lang zwelgen in dat onbestemde gevoel benadeeld te worden.
 • W Huisman

  1 maand geleden
  Helemaal met dhr Arends eens. Jeannette
 • Geert Arends

  1 maand geleden
  Beste reageerders. Het gaat niet om ‘erkennen dat wij fout zijn’, maar om erkennen dat er een gezamenlijk verleden is waarin onrecht is aangedaan. Een verleden dat nog altijd effect heeft op hoe wij nu naar elkaar kijken. Dat wij, de witte nederlanders dit niet zo ervaren, betekend niet dat het niet bestaat. Het minste dat wij kunnen doen is te erkennen dat een ander het anders kan ervaren, ons niet aangevallen voelen en te luisteren!
 • T blankhorst

  1 maand geleden
  Ten tijde van de slavernij woonden mijn voorouders nog in plaggenhutten. Waarom moet ik dan excuses aanbieden voor "ons" slavernijverleden??