Volledig scherm
Kinderen van basisschool de Salto in Rijssen spelen met watertafels tegen de hitte. © Frans Nikkels

Hitteplan van kracht vanwege aanhoudende hitte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het nationaal hitteplan geactiveerd vanwege de aanhoudende hitte. ,,Met name ouderen, chronisch zieken en andere mensen die hinder ondervinden van langdurige warmte moeten oppassen."

Wanneer sprake van Hittegolf?
Voordat we van een hittegolf mogen spreken moeten het weer aan de volgende voorwaarde voldoen. Er moet vijf dagen achter elkaar een maximumtemperatuur zijn van 25 graden of meer. De tweede voorwaarde is dat op 3 dagen binnen deze reeks de temperatuur hoger of gelijk aan 30 graden moet zijn.

Er is geen ontkomen aan. In een groot deel van het land was het gisteren al boven de 27 graden en de komende dagen zal de temperatuur in de zuidelijke helft van het land ook boven de 27 graden uitkomen.

Het nationaal hitteplan in vooral van kracht voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. ,,Het nationaal hitteplan betekent dat we vooral zorginstellingen en landelijke huisartsen het bericht doorgeven dat ze extra op moeten letten", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Vanmorgen rond 10.00 uur werd op het strand van Wijk aan Zee al 27 graden gemeten en in Hoek van Holland 26 graden. ,,Dat gaat heel hard", concludeert ook weerman Raymond Klaassen van Weerplaza, dat code geel heeft afgegeven. 

Waarschuwing

 ,,Bepaalde groepen in onze samenleving zijn kwetsbaar bij aanhoudende hitte. De hitte kan een gezondheidsrisico opleveren voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht", verklaart Weerplaza de waarschuwing.

,,Maar ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en kinderen zijn kwetsbaar, omdat zij niet altijd de noodzakelijke maatregelen kunnen nemen. Hier ligt een belangrijke taak voor de verzorgers.''

Voldoende drinken

Volgens Klaassen zijn de belangrijkste zaken: voldoende drinken, zorgen voor koelte, je woning koel houden en voor elkaar zorgen. Het RIVM voegt daar ook rustig aan doen, je tempo aanpassen aan de warmte en altijd een flesje water meenemen als je op pad gaat aan toe. Ook dunne kleding te dragen, smeren met zonnebrandcrème en in de schaduw blijven helpen mee.

Klaassen: ,,Het lijstje ziet er misschien logisch en vanzelfsprekend uit, maar bedenk dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Daarom is met name dat laatste punt zo belangrijk. Let extra op mensen die hulp kunnen gebruiken.”

Ook de rest van de week is de kans groot dat er hoge temperaturen worden gehaald. Donderdag zou er dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf.

Weggebruikers

Rijkswaterstaat gaat voertuigen met pech op de snelweg vanwege de hitte vlotter bergen. Ook bij kleine pechgevallen, zoals een lekke band, komen bergingsvoertuigen in actie en brengen ze automobilisten naar een veilige plek in de schaduw. De maatregel geldt tot en met donderdag en de berging is gratis.

Hoe hou je je hoofd koel?


Do

Hou je lichaam koel, door bijvoorbeeld waterijsjes te eten

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt

Lekker hoor die zon, maar blijf op dit soort dagen toch zoveel mogelijk in de schaduw

Hou ook je huisdieren koel

Neem een koude douche

Doe rustig aan: schroef het tempo een tandje terug

Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

Houd ramen en deuren gesloten

Smeren, smeren en nog eens smeren

Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die hulp kunnen gebruiken en geef hen op tijd voldoende vocht en verkoeling

Don't

Je druk maken

Geen peuken uit de auto gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken