Het kapingsalarm bleek achteraf per ongeluk te zijn geactiveerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Het kapingsalarm bleek achteraf per ongeluk te zijn geactiveerd. © ANP

Hoe één pilotenblunder tot veel paniek leidt: ‘Drie mannen met messen aan boord’

Hoe bestaat het dat half Schiphol op slot gaat en heel Nederland op scherp staat door een blunder van één piloot? Een mengeling van perfect functionerende veiligheidsdiensten en paniekzaaierij. Een reconstructie van anderhalf uur spanning om niks.

Volledig scherm
© REUTERS

18.40 uur. Terwijl de passagiers van vlucht UX 1094 van Amsterdam naar Madrid net zijn begonnen met boarden, legt een van de piloten aan een vlieger in opleiding uit hoe hij de kapingscode 7500 moet intoetsen. Dat kan zonder problemen als de gezagvoerder de zender in de stand-bymodus heeft gezet, wat moet aan de gate. Maar omdat dit niet is gebeurd, zien de mensen van de Luchtverkeersleiding Nederland een code op hun scherm verschijnen die ze liever niet zien. Er is mogelijk een kaping gaande. Een fout die anderhalf uur lang Nederland in spanning gaat houden.

18.45 uur. De marechaussee krijgt de eerste melding. Er is al snel contact met de gezagvoerder maar zijn ‘geruststellende’ woorden halen niets meer uit. De veiligheidsdiensten moet ervan uitgaan dat het serieus is; kapers zouden de piloot ook kunnen dwingen zo’n boodschap af te geven. De gezagvoerder krijgt te horen dat het vliegtuig niet mag vertrekken. Er wordt groot alarm geslagen. De burgemeester wordt opgetrommeld, de hoofdofficier van justitie, de hoogste baas van de Amsterdamse politie en de NCTV krijgen ook een seintje.

Ook de Dienst Speciale Interventies rukt uit. Tientallen zwaarbewapende mannen spoeden zich naar Pier D. Voor zover bekend zitten op dit moment 27 passagiers in de airbus, plus 8 bemanningsleden. Onder hen de 35-jarige Madrileen Javier Domingo. Als priority-passagier is hij als een van de eersten aan boord gestapt. Klein detail: de passagiers zijn niet ingestapt vlakbij de cockpit, zoals het meestal gaat, maar verder naar achteren. Wat er vooraan precies gebeurt, hebben ze niet gezien en geen acht op geslagen.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”