Beeld van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in Den Bosch met links de foto van een marine-officier, waarbij het museum het bijschrift moest corrigeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in Den Bosch met links de foto van een marine-officier, waarbij het museum het bijschrift moest corrigeren. © copyright Marc Bolsius

Hoe een student foutjes in de roemruchte nazi-expo ontdekte

Terwijl professionals uit binnen- en buitenland eraan voorbijliepen, ontdekte student Job van den Broek meerdere foutjes in de veelbesproken expositie over nazi-design in Den Bosch. Dat moet niet kunnen, vindt hij zelf.

Quote

Sinds mijn tiende lees ik veel over militaire geschiede­nis

Job van den Broek, Student
Het Design Museum Den Bosch hing deze foto op bij haar expositie Design van het Derde Rijk. Aanvankelijk werd in het bijschrift vermeld dat het SS'ers aan de kerstdis waren, in 1941. Maar student Job van den Broek moest het museum erop wijzen dat dit nooit kon kloppen
Volledig scherm
Het Design Museum Den Bosch hing deze foto op bij haar expositie Design van het Derde Rijk. Aanvankelijk werd in het bijschrift vermeld dat het SS'ers aan de kerstdis waren, in 1941. Maar student Job van den Broek moest het museum erop wijzen dat dit nooit kon kloppen © Richard Clevers

Kenners van naam en faam lieten in Design Museum Den Bosch hun oog al over de tentoonstelling glijden. De expositie Design van het Derde Rijk is wat je noemt controversieel, vooral vanwege het gevoelige thema: nazi-design. Gezaghebbende journalisten uit binnen- en buitenland schreven er hun vingers blauw over. Maar niemand keek kennelijk rond met de ogen van student Job van den Broek.

Dat zijn kritische ogen, mogen we wel zeggen. ,,Sinds mijn tiende lees ik veel over militaire geschiedenis”, zegt hij bij de ingang van het Design Museum Den Bosch. Het is dringen aan de deur. Ook vandaag is de tentoonstelling uitverkocht.

Voor Job van den Broek is het zijn tweede bezoek. De eerste keer ontdekte hij dat fotobijschriften in de tentoonstelling niet correct waren. In een ingezonden brief aan deze site schreef hij daarover. Het museum liet de bijschriften, na naspeuringen van eigen professionals, vervolgens ijlings aanpassen.

Een foto die door het leven ging als ‘SS-ers aan de kerstdis in 1941’ bleek bijvoorbeeld uit 1937 te komen, moest het museum toegeven. En SS-ers waren het waarschijnlijk ook al niet. Ook bij een andere foto (van een marine-officier) stond een datum die niet kon kloppen, wist de student het museum te melden.