Vluchtelingen- en detentiekamp Ain Issa in Noord-Syrië.
Volledig scherm
PREMIUM
Vluchtelingen- en detentiekamp Ain Issa in Noord-Syrië. © AFP

Hoe nu verder met de (tientallen) IS-kinderen?

Voor het eerst haalde de Nederlandse overheid twee IS-kinderen zelf terug uit Syrië. Drie vragen over hoe het nu verder gaat met die twee weeskinderen én met de tientallen andere Nederlandse kinderen die zich nog in het gebied bevinden.

Vandaag landden tien weeskinderen met een speciale vlucht op een militair vliegveld in Frankrijk. De ouders van de acht Franse en twee Nederlandse kinderen waren jihadisten en kwamen om in het strijdgebied in Syrië en Irak, de kinderen verbleven in detentiekampen in Noord-Syrië.

Nederland werkte tot nu toe niet mee aan het terughalen van IS-kinderen die nog in Syrië zijn, maar voor de twee wezen (van 2 en 4 jaar oud) werd een uitzondering gemaakt ‘vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze verbleven en het gebrek aan ouderlijk gezag’.

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’
    video

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van de Stentor, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).