Volledig scherm
Leden van motorclub Hells Angels omhelzen elkaar. © EPA

Hof stelt ontbinding Hells Angels uit: motorclub mag hoger beroep afwachten

De Hells Angels hoeven, anders dan de rechtbank Utrecht vorig jaar besliste, niet direct te worden ontbonden. Het gerechtshof in Arnhem stelt dat de uitvoering van die beslissing wordt uitgesteld zolang er nog geen vonnis is in hoger beroep. De motorclub mag het beroep dus afwachten. 

De rechtbank Utrecht verbood in mei vorig jaar, via een civiele procedure, motorclub Hells Angels in Nederland. De Nederlandse tak werd ongeacht een hoger beroep per direct ontbonden en verboden, de wereldwijde organisatie mag niet meer actief zijn in Nederland.

Volgens de rechtbank heeft de motorclub een ‘geweldscultuur’ die ‘kenmerkend en structureel’ is en die de club kan worden aangerekend. ,,De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde”, aldus de rechtbank. De motorclub gaf aan tegen het verbod in beroep te gaan.

Ontbinding onherroepelijk

Het gerechtshof benadrukt dat het uitstel van de ontbinding geen consequenties heeft voor het uiteindelijke vonnis. De ontbinding van de motorclub is volgens het hof niet terug te draaien als in hoger beroep een ander vonnis valt. Het vermogen van de vereniging zou bijvoorbeeld worden vereffend, wat onherroepelijk is.

Ook voor de leden van de Hells Angels heeft het vonnis van de rechtbank al gevolgen. Sommigen zijn ontslagen of op non-actief gezet omdat ze lid waren van een organisatie die volgens de rechtbank geweld faciliteerde en verheerlijkte. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep is op 26 mei.

Wereldprimeur

De uitspraak van de rechter vorig jaar was een wereldwijde primeur. In geen ander land ter wereld geldt nog een totaalverbod op de omstreden motorclub. In andere landen, waaronder Duitsland, zijn lokale chapters van de Hells Angels wel verboden, maar de club zelf is dat niet.

De verdediging voerde toen aan dat de Hells Angels als club niet in zijn geheel verboden kon worden, omdat er geen centrale aansturing is. De regie zou bij de verschillende lokale afdelingen liggen, en niet bij een overkoepelend bestuur. De rechter was het daar niet mee eens.

‘Gaan vrolijk verder’

Ook No Surrender en Satudarah werden door de rechter verboden. Hoogleraar Jan Brouwer, dé expert op het gebied van motorbendes, was een van de criticasters op het verbod. Agenten zouden aan het verbod ‘niets hebben’. ,,Dat zie je bij Satudarah ook: die zijn nu lid van een club die net anders heet en gaan vrolijk verder.’’

Een eerdere poging van het Openbaar Ministerie om de motorclub verboden te krijgen,  tien jaar eerder, strandde. Motorclub Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.