Volledig scherm
Politie en ambulancemedewerkers op de plaats waar Linda van der Giesen werd neergeschoten. © ANP/Facebook/Fotomontage AD

Hogere strafeis in moordzaak Linda van der Giesen: twaalf jaar cel en tbs

Tegen John F., de man die bekende dat hij in augustus 2015 zijn ex Linda van der Giesen uit Zevenbergen doodschoot, is vandaag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. 

De strafeis is hoger dan wat F. bij de rechtbank in Breda kreeg opgelegd. 

De zaak ging vandaag toch door nadat F. vorige week liet weten zijn hoger beroep in te trekken. Het hof besloot vanochtend dat de al begonnen zaak toch doorgang zou moeten vinden.

Het hoger beroep was aangespannen door F., die het niet eens was met het vonnis. F. vindt niet dat er sprake was van moord, maar doodslag, en wil geen tbs. John F. besloot begin deze maand zijn hoger beroep in te trekken. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers kwam dat voornamelijk doordat het Pieter Baan Centrum opnieuw oordeelde dat er tbs nodig is. Daardoor kon hij zich wel vinden in het de rechtbank opgelegde vonnis: tien jaar cel en tbs.

Stress

John F. kwam vandaag zelf niet opdagen in het Paleis van Justitie. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vertelde dat hij gisteren nog had geadviseerd wel te komen. ,,Hij zei alleen dat hij te veel stress heeft. Hij liep al twee dagen te trillen en over te geven. U moet zich bedenken dat hij ook maar een mens is en geen harde crimineel. Hoewel het feit dat hij pleegde, natuurlijk verschrikkelijk is.’’

Omdat het hof vond dat F. wel bij de zitting moest zijn, werd hij opgehaald uit zijn cel in Middelburg.

Fouten politie

Linda van der Giesen werd in augustus 2015 doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte. De moord leverde destijds veel publiciteit op. Dat kwam door fouten bij de politie. Die was al lange tijd op de hoogte van een hooglopende ruzie tussen de twee.

Ook wist de politie dat F. een pistool had én dat hij daarmee dreigde. Tien dagen voor haar dood had Linda nog aangifte gedaan van bedreiging en stalking. De politie is destijds diep door het stof gegaan. In een persconferentie zei de politiecommissaris: ,,We hebben het niet goed gedaan. Dit mag nooit meer gebeuren.’’

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.
  2. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.