Volledig scherm
PREMIUM
Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, staat niet bekend om zijn zachtzinnigheid. © ANP

Holocaust-vergelijking kost boerenprotest sympathie: ‘Rij die trekker van je eens naar Auschwitz’

Het boerenprotest verliest steun door de harde woorden van Mark van den Oever. De voorzitter van actiegroep Farmers Defence Force oogst kritiek met zijn vergelijking tussen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de behandeling van boeren in Brabant. ,,Walgelijk.”

Quote

Deze uitspraak slaat helemaal nergens op, is compleet respect­loos

Marcel Deryckere , CDA-Statenlid

Van den Oever maakte de vergelijking gisteren in het provinciehuis, waar hij steun probeerde te krijgen van de politiek. De voorman bereikte het tegenovergestelde met zijn harde woorden. Meerdere partijen veroordeelden de ‘onsmakelijke vergelijkingen met het verleden’, zoals Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie/SGP) het noemde. Hij is de boeren juist gunstig gezind maar vond dit een brug te ver.

Ook de Brabantse fractie van boerenpartij CDA nam in het openbaar afstand van de vergelijking. Statenlid Marcel Deryckere: ‘Deze uitspraak slaat helemaal nergens op, is compleet respectloos en laat diepe onwetendheid over onze geschiedenis zien. Walgelijk.’

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.