In een laboratorium wordt getest op het coronavirus.
Volledig scherm
In een laboratorium wordt getest op het coronavirus. © ANP

Honderd coronadoden waren (zover bekend) verder gezond

RIVM-CIJFERSHet RIVM meldt sinds gisteren 101 nieuwe sterfgevallen. Ook kwamen er 260 meldingen van nieuwe ziekenhuisopnames bij. De afvlakking van de groei houdt aan. 96 van de inmiddels 1867 overleden patiënten hadden geen andere medische aandoening. 

Met de jongste cijfers komt het dodental in ons land op 1.867 en het totaal aantal ziekenhuisopnames op 7.135. Bijna 300 van de coronapatiënten die opgenomen zijn geweest zijn tussen de 20 en 40 jaar oud, bijna driekwart is 60 jaar of ouder. 

Een aantal van hen heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. Gisteren werden er door het RIVM 115 doden en 253 ziekenhuisopnames gemeld, waarmee het sterftecijfer vandaag opnieuw lager ligt. Het aantal opnames is iets hoger. 96 van de overleden coronapatiënten (iets meer dan vijf procent) had geen (bekende) andere medische aandoening, dat is wel het geval bij bijna 70 procent van de overleden coronapatiënten, bij een kwart is dat onduidelijk. 

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 18.803. Dat is een stijging van 952 personen ten opzichte van gisteren en opnieuw minder dan de dagen ervoor. Het RIVM benadrukt dat de cijfers het afgelopen etmaal zijn binnengekomen, maar dat er vertraging tussen het moment van opname of overlijden zit en de rapportage.

Vertraging in cijfers

Vaak duurt het enkele dagen voordat deze informatie wordt doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames vlakt af.
Volledig scherm
Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames vlakt af. © RIVM

Uit de dagcijfers van het RIVM is daarom niet een eenduidige conclusie te trekken, maar het RIVM spreekt op basis van de registraties sinds 24 maart van een ‘afvlakking’. De effecten van de door het kabinet getroffen maatregelen, om de verspreiding af te remmen, zouden daaraan ten grondslag liggen. 

Om de verspreiding van het virus te blijven vertragen, is een lange adem nodig klonk het eerder. Daarom is het belangrijk dat iedereen de maatregels blijft opvolgen, schrijft het RIVM. De regels die het kabinet opstelde gelden tot 28 april. Scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven zeker tot die datum dicht.