Volledig scherm
Roland Geraerts, docent Virtual Worlds: 'De Tourorganisatie is goed voorbereid.' © Angeliek de Jonge

Honderdduizenden fans naar Utrecht: laat maar komen!

Honderdduizenden wielerfans overspoelen vandaag en morgen de stad Utrecht. Om die gigantische stromen mensen in goede banen te leiden, zijn de verwachte loopstromen getoetst in een digitaal 3D-model van Utrecht, dat is ontwikkeld door informatici van de Universiteit Utrecht en ingenieurs-bureau Movares.

De Utrechtse Tourorganisatie heeft lang geleden al bedacht hoe de menigte zich tijdens het mega-evenement zeer waarschijnlijk door de stad zal verplaatsen. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen zijn die bestaande ideeën over hoe de stromen toeschouwers zich bewegen ook getoetst in een baanbrekend computermodel, waarin het hele parcours centimeter voor centimeter in een 3D-animatie is overgezet.

De software is zo slim ontworpen dat er meer dan 1 miljoen mensen op één computer gesimuleerd kunnen worden. In het model zijn ook alle objecten van de organisatie, zoals tribunes, dranghekken, toiletten en de bewegwijzering zichtbaar gemaakt.

Bevestiging
"Door de ondersteuning van de simulatie heeft de Tourorganisatie er alles aan gedaan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden,'' zegt Roland Geraerts, universitair docent Virtual Worlds aan de Universiteit Utrecht.
Zo kreeg de Tourorganisatie voor het grootste deel een bevestiging van wat ze zelf al had ingeschat.

Wel stelde de computeranalyse dat het bij de Kanaalweg goed zou zijn een extra voetgangersbrug aan te leggen voor de doorstroming. "Ook zagen we dat er bij het Jaarbeursgebouw een te smalle doorgang zou zijn,'' zegt Geraerts. "Daarop is besloten om hekken iets verder van het gebouw af te zetten zodat de kans op opstoppingen kleiner wordt.''

Auto's
De manier waarop bezoekers naar Utrecht komen is ook in kaart gebracht. De gemeente Utrecht verwacht dat zo'n 150.000 tot 225.000 bezoekers met het openbaar vervoer naar de stad komen. Zo'n 50.000 tot 60.000 mensen zullen in vermoedelijk 20.000 auto's komen.

De maximale capaciteit om te parkeren op de transferia is 30.000 auto's. Zo'n 100.000 bezoekers zullen te voet of met de fiets naar het parcours komen. Met tourbussen reizen zo'n 5500 mensen, zo is de verwachting.
Volgens Ron Looy van de gemeente Utrecht zullen de publieksstromen tijdens dit weekeinde continu in de gaten worden gehouden om het veilig te houden. "Dat gebeurt niet alleen in het actiecentrum, waar camerabeelden worden uitgelezen, maar vooral ook fysiek op straat door onze 'crowdwatchers' en de politie,'' zegt Ron Looy.

Schermen
"Er staan 23 schermen op tijdelijke torens in de stad. Als het nodig is omdat het op een bepaald punt bijvoorbeeld drukker is dan verwacht, dan worden mensen via deze schermen een andere richting op gestuurd. Dat zal uiteraard ook door het inzetten van mensen gebeuren,'' weet Looy.