De Leopard 2A6 tank.
Volledig scherm
PREMIUM
De Leopard 2A6 tank. © Getty Images

Hoogleraar pleit tégen sturen van zware wapens aan Oekraïne: ‘Nemen een heel groot risico’

Gaan westerse tanks, of misschien zelfs gevechtsvliegtuigen, Oekraïne een beslissend voordeel geven? Hoogleraar Tom Sauer hoopt van niet. ,,Die zware wapens verhevigen de oorlog alleen maar’’, meent hij.

28 reacties

 • martijn huiskamp

  1 maand geleden
  Eindelijk eens iemand met gezond verstand die zo reageert... en nog wel een deskundige
 • John Warm

  2 maanden geleden
  Als het aan de mening van deze hoogleraar en van sommige reageerders had gelegen hadden we nu nog steeds onder de nazi dictatuur geleefd. Ik ben altijd tegen oorlog en bewapening geweest (uiteraard zou ik zeggen want hoe kun je daar voor zijn) maar als je ziet dat een dictatuur steeds verder uitdijt ( Tsjetsjenië, Georgië, Moldavië, Mali, Libië) dan moet je op een gegeven moment een streep trekken. En wat mij betreft is die streep nu nog niet duidelijk genoeg. Lever F16 aan Oekraïne!
 • G. Buter

  2 maanden geleden
  Deze oorlog kon iedereen zien aankomen, want het westen, met Amerika voorop, hebben zolang zitten provoceren dat Rusland wel moest beginnen. Met duizend miljard euro per jaar aan bewapening bij de Navo kon men Rusland goed treiteren, die met zestig miljard euro per jaar helemaal geen partij is. Er is nooit geen vrede gezocht door het westen. En zal dat ook nooit doen want men streeft naar macht en niet naar vrede.
 • Richard Fleur

  2 maanden geleden
  Als Rusland vanaf 2014 tevreden was geweest met de donbass en de Krim, dan was er vandaag de dag nog geen oorlog geweest!.. Putin wíl méér dan alleen Oekraïne, dus westerse wapens zijn naar Oekraïne zijn gerechtvaardigd !
 • HJ Veltkamp

  2 maanden geleden
  Altijd al pacifist geweest en nu nog. Na Hitler werd gezegd dat Duitsland nooit meer een leger mocht hebben en wapens maken. De Duitse tanks staan opnieuw aan het front bij Rusland en ook nu is Duisland weer de grootste economie van de EU. Waar Hitler van droomde en voor vocht is nu weer actueel. De Vietnamoorlog begon het ook eerst met adviezen, daarna klein materieel later groot materieel en uiteindelijk een heel leger. Willen we van Ukraine het Vietnam van Europa maken? Wat valt er te winnen