Volledig scherm
PREMIUM
Drukte in Haarlem. © Michel van Bergen

Hoogleraren slaan alarm: Nederland niet klaar om 20 miljoen inwoners op te vangen

Nederland is er nog lang niet klaar voor om de vele extra miljoenen inwoners, die hier de komende jaren verwacht worden, fatsoenlijk op te vangen. Er ontbreekt een duidelijke visie en een helder plan om de woningcrisis en het integratieprobleem op te lossen, zeggen hoogleraren Peter Boelhouwer (housing systems) en Jan Latten (sociale demografie) tegen deze nieuwssite. ,,Het is te gek voor woorden dat er nul fatsoenlijke overheidsplannen op tafel liggen.”

Volgens de nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeit de bevolking de komende tien jaar met gemiddeld 105.000 mensen per jaar. In 2030 zijn er naar verwachting één miljoen meer mensen dan nu. Dertig jaar later lopen er ongeveer 20 miljoen mensen rond in Nederland. Behapbaar, of echt veel te veel voor een kikkerlandje als Nederland?

  1. Italiaanse viroloog walgt van paniekzaaierij rondom coronavirus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Italiaanse viroloog walgt van paniekzaai­e­rij rondom coronavi­rus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Sinds twee weken werkt ze zonder pauze, de directeur van het laboratorium voor Microbiologie in in Milaan die de tests op het coronavirus uitvoert. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt Maria Rita Gismondo dat Italië doet alsof het in staat van oorlog verkeert, maar dat het om niet veel meer dan een normaal griepvirus gaat. Er is volgens haar sprake van ‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen’.