Hudson's Bay lijdt nieuwe nederlaag in strijd tegen huurgaranties
Hudson’s Bay heeft een nieuwe nederlaag geleden in de strijd tegen miljoenen euro’s huur die de warenhuisketen moet betalen aan verhuurders van winkelruimtes in Nederland.
Het Canadese winkelbedrijf wilde onder ede getuigen horen om te bewijzen dat verhuurders aan kartelvorming deden, maar het Gerechtshof van Amsterdam wijst dat verzoek af.
Hudson’s Bay Nederland wilde in 2015 de plaats van de omgevallen warenhuisketen V&D innemen in de winkelstraat, maar ging eind 2019 zelf failliet na enkele jaren met tegenvallende verkopen. Het bedrijf had verhuurders garanties gegeven dat ze nog jaren huur zouden ontvangen. Verhuurders vinden dat ze deze bedragen, ondanks het bankroet van Hudson’s Bay Nederland, nog gewoon kunnen innen omdat het moederbedrijf in Canada nog gewoon bestaat.
34 miljoen euro
Het bedrijf wil nu van die garanties af omdat het bankroet is gegaan. Ondertussen hebben verhuurders al wel 34 miljoen euro aan voorschotten ontvangen nadat kortgedingrechters ze gelijk hadden gegeven. Maar er lopen nog bodemprocedures die definitief uitsluitsel moeten geven over die bedragen.
Hudson’s Bay beweert dat verhuurders Europese kartelwetgeving hebben geschonden door prijsafspraken te maken. Daarnaast zouden ze contracten niet zijn nagekomen en niet hebben gezocht naar nieuwe huurders. Om dat te bewijzen wilde het bedrijf een zogeheten voorlopig getuigenverhoor, waarbij mensen onder ede voor een rechter worden ondervraagd over kwesties waar later eventueel een rechtszaak over kan worden gevoerd.
Getuigenverhoor
Het Gerechtshof gaat daar echter niet in mee, net zoals een lagere rechtbank eerder. Het getuigenverhoor zal waarschijnlijk ruim een jaar duren, terwijl de uitspraken in de meeste bodemprocedures dan al zijn gedaan. Tegelijkertijd kost het de rechterlijke macht en de betrokkenen veel geld, tijd en moeite. De rechter vindt een getuigenverhoor daarom niet maatschappelijk verantwoord.
Hudson’s Bay kwam in 2015 naar Nederland omdat het bedrijf hier ruimte zag voor een luxe warenhuis. De keten huurde veelal panden waar eerder het failliet gegane V&D in gevestigd was en opende 15 vestigingen. Daarnaast had het bedrijf nog enkele outletwinkels van keten Saks Off Fifth in Nederland. Maar de bezoekersaantallen vielen zwaar tegen, waarna Hudson’s Bay eind 2019 aankondigde te vertrekken uit Nederland. Uiteindelijk vroeg de winkelketen ook faillissement aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM1
Juist vandaag hopen meubelwinkels op ouderwetse drukte: ‘Ik zou liegen als ik zei dat ik me geen zorgen maak’
Het gaat een tikkeltje minder met woonwinkels. De inflatie knaagt aan de portemonnee van klanten. De ‘tweede feestdagen’ met Pasen en Pinksteren waren nog nooit zo belangrijk voor de meubelbranche.Zutphen, Apeldoorn -
PREMIUM
Van ‘geweldig’ tot ‘schandalig’: plan voor Hudson's Bay maakt de tongen los in Zwolle
,,Geweldig.’’ Loedy Kleiss kan het niet anders zeggen. De Zwolse heeft zaterdagmiddag een bevriend echtpaar uit Rotterdam meegenomen naar het pand waar tot eind 2019 Hudson's Bay was gevestigd en daarvoor V&D. Om te laten zien hoe lelijk dat nu is en hoe mooi dit stukje binnenstad kan worden. -
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos? -
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUMdierenmens
De Indische mannetjesneushoorn is zijn leven niet zeker
-
-
-
PREMIUM
Politie deelt nieuwe foto van mogelijk ontvoerde man in Spanbroek, nog altijd veel onduidelijk
De politie heeft een nieuwe foto gedeeld van de man die vrijdagmiddag mogelijk werd ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek. Uit politieonderzoek komt naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. Het is nog altijd onduidelijk wie of waar de man is.Spanbroek -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.