Huiseigenaren bang dat hypotheekgegevens straks op straat liggen
Huiseigenaren zien niets in het plan om hun hypotheekschuld voortaan samen met andere schulden, zoals een persoonlijke lening of kopen op afbetaling, te registreren. Ze zijn bang dat deze privacygevoelige gegevens straks door Jan en alleman zijn in te zien.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) slaat alarm over een plan van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het BKR houdt bij welke leningen en schulden iemand heeft. Als een klant een krediet aanvraagt of bijvoorbeeld een wasmachine op afbetaling koopt, dan vraagt de kredietverstrekker bij het BKR op hoeveel kredieten en schulden diegene heeft. Ook wordt in zo’n geval duidelijk of de klant een betalingsachterstand heeft. De kredietverstrekker kan vervolgens een krediet of koop op afbetaling weigeren.
De bedoeling van die registratie is om te voorkomen dat mensen zich te diep in de schulden werken. Hypotheken worden tot nu toe niet bij het BKR geregistreerd, terwijl dat vaak de grootste leningen zijn die mensen hebben. Dat wil het BKR nu veranderen. Zo wordt duidelijk welke schulden wie waar heeft.
Mordicus tegen
De VEH is hier mordicus tegen. ,,De hypotheek staat al geregistreerd bij het Kadaster. Bedrijven die een krediet willen verstrekken kunnen die gegevens daar al opvragen. Als er een betalingsachterstand van meer dan drie maanden is op de hypotheek, krijgt het BKR dat te weten. Een nieuwe registratie van hypotheken voegt dus niets toe”, aldus Hans Andre de la Porte, woordvoerder van VEH. Banken en verzekeraars, de grootste hypotheekverstrekkers, zien ook niets in de plannen.
Het BKR zegt dat die registratie bij het Kadaster niet voldoende informatie geeft. ,,Bij het Kadaster kun je bijvoorbeeld niet zien wat er al is afgelost op de hypotheek. De hypotheekschuld is vaak lager dan wat het Kadaster vermeldt”, aldus een woordvoerder. Een goede registratie zou dus positief kunnen uitpakken voor de klant.
Een nieuwe registratie van hypotheken voegt niets toe
Het BKR wijst vooral op de zorgplicht die financieel dienstverleners hebben om overkreditering tegen te gaan. ,,Nederland is het enige land in Europa dat hypotheekschulden niet registreert”, aldus de woordvoerder. En juist een goed overzicht is volgens het BKR belangrijk om te voorkomen dat mensen te diep in de schulden raken.
Privacy
De VEH vreest ook voor de privacy. Zo zou het BKR kredietverstrekkers actief gaan waarschuwen als er betalingsachterstanden zijn. Dan zou het BKR het postorderbedrijf inlichten dat er een achterstand is bij de hypotheekbetaling. VEH vindt dat dat de privacy aantast en is bang dat de gegevens te breed worden gedeeld.
Maar volgens het BKR zal het zo’n vaart niet lopen als het gaat om het delen van gegevens met Jan en alleman. Kredietverstrekkers zullen niet actief geïnformeerd worden over betalingsachterstanden, verzekert de woordvoerder.
Volgens het BKR reageerden veel andere partijen juist positief op het plan om hypotheekschulden te registeren. In de loop van 2023 komt het definitieve besluit over het al dan niet vastleggen van deze schulden in het register. Het duurt vervolgens nog zeker een half jaar voordat het BKR daar daadwerkelijk mee kan beginnen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM5
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
‘Fakkeldreiger’ Kaag wordt lijsttrekker Jezus Leeft bij provinciale verkiezingen
Max van den Berg, de man die tot zes maanden cel is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van minister Kaag stond, wil meedoen aan de provinciale verkiezingen in maart. De partij Jezus Leeft heeft hem als lijsttrekker op de kieslijst gezet in de provincie Noord-Holland. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Moeder van kinderen die verdacht worden van doodsteken snackbareigenaar: ‘Heb gesmeekt om hulp’
Een Haagse moeder zegt dat ze om hulp heeft gesmeekt voor haar kinderen van 15 en 17 jaar, maar dat die hulp niet op tijd kwam. De twee tieners zijn nu opgepakt omdat ze worden verdacht van het doodsteken van snackbareigenaar Wei (39).
-
Mensenrechtencollege kritisch op OM na klimaatarrestaties: ‘Demonstratierecht onder druk’
Het demonstratierecht staat ‘ernstig onder druk‘ door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot de blokkade van de A12, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag. ,,De overheid moet demonstraties faciliteren”, benadrukt het mensenrechtencollege. ,,Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt.” -
-
-
PREMIUM6
Ruim duizend patiënten per jaar krijgen 'onnodig' defibrillator: zorginstituut slaat alarm
Meer dan duizend hartpatiënten per jaar krijgen een interne defibrillator (ICD) terwijl het de vraag is of ze die nodig hebben. Het apparaat helpt niet altijd om overlijden te voorkomen, terwijl wel flinke complicaties kunnen optreden na het implanteren van een ICD. Dat stelt het Nederlands Zorginstituut na onderzoek. Ziekenhuizen zijn daarover niet open genoeg in hun voorlichting. -
PREMIUM
Achmed en zijn gezin hebben eigen woonruimte dankzij kerk: ‘Hier zijn we veilig’
Omdat de asielzoekerscentra overvol zitten, worden overal in Nederland leegstaande pastorieën ingericht om tijdelijk statushouders op te vangen. De kerk schiet de overheid te hulp. ,,We kozen niet voor commerciële verhuur, maar wilden onze naasten helpen.”