'In 2050 gaat niemand meer dood bij auto-ongeluk'
De auto-industrie belooft dat in 2050 niemand nog overlijdt door een ongeval met een auto. Slimme technieken moeten ervoor zorgen dat de auto’s bijna nooit meer op elkaar klappen of iemand aanrijden.
Delen per e-mail
Binnen de Europese Unie kwamen vorig jaar 25.000 mensen om het leven door een verkeersongeluk. Dat is enorm veel, maar rond de eeuwwisseling waren er jaarlijks nog 50.000 verkeersslachtoffers.
Auto's zijn al veel veiliger dan vroeger. Zo zit in elke auto sinds 2014 verplicht een ESP (Elektrisch Stabiliteits Programma) dat voorkomt dat auto’s bij een onverwachte manoeuvre slippen. Wie nu de macht over het stuur kwijt wil raken, moet het wel heel bont maken. Alleen al ESP (een uitvinding van Anton van Zanten, een Nederlandse techneut die bij Bosch werkte) redde in Europa bijna 10.000 levens, becijferde Bosch. Na de veiligheidsgordel is ESP de succesvolste veiligheidsvoorziening ooit.
De Europese Unie wil het aantal verkeersslachtoffers terugbrengen naar nul in 2050. De Europese autofabrikanten verenigd in de ACEA scharen zich samen met toeleverende technische bedrijven als Bosch en automobielclubs zoals de ANWB achter die doelstelling.
Dagrijverlichting
Volgens onderzoek van de RAI en de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) zijn auto's de afgelopen tien jaar al zo’n 40 procent veiliger geworden. Behalve ESP droeg ook de dagrijverlichting (verplicht op alle nieuwe auto’s vanaf 2011) daaraan bij.
Autofabrikanten gaan tot 2030 tal van veiligheidsmaatregelen standaard in auto’s bouwen. Ook zal de auto tegen die tijd grotendeels autonoom rijden en communiceren met andere voertuigen. Een auto gaat gemiddeld 17 jaar mee, zodat tegen 2050 geen ouderwetse, onveilige auto’s meer rondrijden en het doel van nul verkeersslachtoffers in beeld komt.
Uitzetten
,,Er zijn al veel veiligheidsvoorzieningen in nieuwe auto’s. Bij lane-keeping blijft de auto keurig in het midden van de rijstrook. Maar mensen zetten het nu vaak uit omdat ze het irritant vinden. Op den duur kan dat niet meer. Bij emergency brake, waarbij een auto zelf hard remt bij een dreigende botsing, is dat al het geval’’, zegt Floris Liebrand van de RAI Vereniging.
Het probleem bij de huidige rijtaakondersteunende systemen is dat veel bestuurders de systemen niet gebruiken omdat ze domweg niet weten dat ze in de auto zitten. Autoverkopers gaan hun klanten veel beter voorlichten over de veiligheid. Ook rijschoolhouders leren hun cursisten hoe de systemen werken. De rijhulpen mogen ook al gebruikt worden bij het rij-examen.
Meerprijs
Nieuwe voorzieningen zoals Adaptive Cruise Control, waarbij de auto zelf een veilige afstand tot de auto ervoor houdt, zijn nu vaak nog voorbehouden aan de duurste autotypes of tegen forse meerprijs in te bouwen. Volgens de RAI worden die standaard in alle auto's. Volvo pompt zijn auto's nu al vol veiligheidssystemen en stelt dat er daardoor vanaf 2020 geen mensen meer zullen overlijden of gewond raken in een nieuwe Volvo.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse variant nu 200 keer vastgesteld in Nederland, link met Engeland ontbreekt vaak
In Nederland zijn inmiddels iets meer dan 200 gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het RIVM na vragen van deze krant. Een week geleden stond de teller nog op 96 stuks. Gevreesd wordt dat de Britse variant veel besmettelijker is dan de bestaande variant van het coronavirus. -
PREMIUM
‘Publiek geheim’ ontsluierd: er liggen kernwapens in Volkel. En volgend jaar worden ze vernieuwd
Wat al tijden een publiek geheim mocht heten, wordt nu met documenten in handen van de Volkskrant bevestigd: Op vliegbasis Volkel liggen inderdaad Amerikaanse kernwapens. Een reeks details ligt op straat. De wapens worden naar verwachting volgend jaar gemoderniseerd, aldus de krant. -
Video Kind valt uit raam van vakantiehuisje en raakt zwaargewond in Kaatsheuvel
Op het vakantiepark van Landal GreenParks aan de Duinlaan in Kaatsheuvel is zaterdagmorgen een kind uit een raam gevallen en zwaargewond geraakt. -
Video van de Dag | In deze provincie klinkt overstekend wild als een zombie uit The Walking Dead
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien! -
Duizenden kaartjes voor jarige Maxx (3) na oproep moeder: ‘Superlief’
Een precies getal heeft Maxx Gernaerts moeder Lina nog niet. Ze schat het aantal kaartjes dat haar jarige zoon kreeg op tegen de drieduizend. De pakjes nog niet meegeteld.
-
Almelo brandt massaal een kaarsje voor Lotte
Almelo lijkt massaal gehoor te geven aan een oproep om zaterdagavond een kaarsje te branden voor Lotte. -
PREMIUM
VIDEO Noodkreet wetenschappers: we maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen
Het moet nog écht koud worden en we zitten massaal binnen, in ons gortdroge (t)huis. Waar corona juist goed bij gedijt, betogen twee Brabantse wetenschappers. ,,Maar er is nauwelijks aandacht voor, terwijl de oplossingen voorhanden zijn.” -
Nog geen enkele gedupeerde van toeslagenaffaire heeft 30.000 euro compensatie ontvangen
Geen enkel slachtoffer van de toeslagenaffaire heeft tot op heden 30.000 euro op hun rekening gestort gekregen. Het ministerie van Financiën bevestigt de berichten van letselschadejurist Orlando Kadir en SP-Kamerlid Renske Leijten, die niemand zeggen te kennen die de compensatie al heeft ontvangen.