Inspectie: bijna tien procent van getest vuurwerk onveilig en uit de handel
Bijna tien procent van het consumentenvuurwerk is onveilig. Dat blijkt uit testen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De importeurs zijn gesommeerd dit vuurwerk direct uit de handel te halen en te vernietigen.
Het gaat om het zogenoemde categorie 2 vuurwerk (F2), zoals compounds, vuurpijlen, knalvuurwerk, fonteinen, cakes en batterijen. Dit is vuurwerk dat weinig gevaar oplevert en relatief weinig herrie maakt.
De inspectie testte 187 verschillende producten. Negen procent werd afgekeurd omdat het niet aan de veiligheidseisen voldoet. Daarnaast is de kwaliteit van 31 procent van het vuurwerk ‘onvoldoende’. Deze importeurs hebben een waarschuwingsbrief gekregen. Ze moeten de producten aanpassen.
De testen waren al uitgevoerd kort voordat het kabinet besloot tot een algeheel vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. ,,Ondanks het vuurwerkverbod is het belangrijk dat dit consumentenvuurwerk is getest, omdat het volgend jaar op de markt kan worden gebracht en afgestoken’', zegt Reinder Auwema, voorzitter van de vakgroep vuurwerk bij de ILT.
Lager
,,Het percentage afgekeurd vuurwerk dat direct uit de handel moest, is beduidend lager dan in voorgaande jaren. We hopen dat dit duidt op een verbetering in de kwaliteit van het consumentenvuurwerk, maar dit zal moeten blijken uit vervolgonderzoek de komende jaren.”
De branchevereniging heeft aangegeven de meest risicovolle producten zelf van de markt te halen. Auwema: ,,Vuurwerk dat niet voldoet aan de regels, halen we van de markt en we blijven importeurs verplichten om dit vuurwerk af te voeren en te laten vernietigen.”
In december hield de inspectie al een testdag voor F1-vuurwerk dat wél was toegestaan tijdens de jaarwisseling. Daaruit bleek dat veel fonteinen (34 procent), knetterpellets (23 procent) en grondtollen (13 procent) niet voldeden aan de veiligheidseisen.
Ondanks het vuurwerkverbod en de lockdown was de schade rond de jaarwisseling niet lager dan in andere jaren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUM
Afsluiting Haringvlietbrug bemoeilijkt kankerbehandeling Romy (26): ‘Het is hartstikke klote’
Flink balen is het voor Romy Oudshoorn (26) uit Dreischor. Ze reist wekelijks heen en weer voor een chemokuur in het ziekenhuis in Rotterdam, en krijgt tot overmaat van ramp te maken met de afsluiting van de Haringvlietbrug. ,,Ik snap dat onderhoud nodig is, maar het komt voor mij nu heel rot uit.”Dreischor, Zierikzee -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
met video
Winkelcentrum Arnhem volledig afgesloten om twee mogelijke explosieven bij lunchrooms
In het Arnhemse winkelcentrum Elderhof zijn donderdagochtend twee mogelijke explosieven ontdekt bij lunchrooms. Het winkelcentrum is volledig afgesloten. De politie heeft grote moeite om mensen bij het winkelcentrum weg te houden, de omgeving is ruim afgezet met linten. -
‘Windparken verstoren groei plankton en daarmee voedselketen op de Noordzee’
Windturbines lijken de groei van plankton te verstoren in bepaalde gebieden op de Noordzee. Dat vormt een risico voor de voedselketen op zee. Die waarschuwing uiten onderzoekers vanavond in een uitzending van wetenschapsprogramma Focus op NPO 2.
-
PREMIUM
Hond schrikt van vuurwerk en bijt bovenlip af van baasje Bram (12): ‘Mogelijk voor altijd verminkt’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMmet video
Wat betekent de Europese asieldeal voor de toekomst? ‘Nu hebben we een bloedige status quo’
Na jaren getouwtrek is er eindelijk een voorlopig EU-akkoord om de migratie onder controle te krijgen. Wat staat er in en wat gaat dat betekenen? ‘20.000 euro voor een asielzoeker is een koopje.’