Het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam.
Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam. © ANP

Inspectierapport: ‘Geen salafisme op Cornelius Haga Lyceum, maar toch een onvoldoende’

Het salafisme speelt geen rol in het onderwijs aan het Cornelius Haga Lyceum. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de school met de rug naar de samenleving staat. Dit blijkt volgens de advocaat van het Haga Lyceum uit een conceptrapport van de Onderwijsinspectie. Wel geeft de inspectie het lyceum een onvoldoende, blijkens het langverwachte rapport.

Advocaat Wouter Pors citeerde gisterenmiddag, tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, uit het conceptrapport. Daarin zou onder meer staan dat de inspectie op het Haga Lyceum geen aanwijzingen heeft aangetroffen 'dat sprake zou zijn van een klimaat gericht op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving of het tegengaan van integratie’, meldt De Volkskrant vandaag.

Als Pors de waarheid spreekt, is dit volgens de krant een grote overwinning voor de Amsterdamse islamitische middelbare school. Die kwam begin maart juist in het nieuws doordat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de inhoud van een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) naar buiten bracht.

Terreurbeweging

Daarin staat dat de dienst signalen heeft dat er op de school sprake zou zijn van 'anti-democratisch onderwijs'.  De AIVD verdacht de schoolleiding ervan banden met een Tsjetsjeense terreurbeweging te onderhouden. Ook zouden andere radicale islamitische voormannen betrokken zijn bij de school. De waarschuwingen van de AIVD zorgden ervoor dat de Inspectie een nieuw onderzoek naar het Haga startte.

De inspectie constateert in het conceptrapport, aldus Pors, dat er ‘geen aanwijzingen’ zijn aangetroffen voor een klimaat ‘gericht op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving of het tegengaan van integratie’. Ook stelt de inspectie volgens de raadsman dat ‘salafisme geen rol speelt in het onderwijs’ en zouden er geen zaken zijn aangetroffen die in strijd zijn met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.

Verder zou er geen verschil in de behandeling van jongens en meisjes zijn vastgesteld, volgens de inspectie. Pors:  ,,Dat zijn belangrijke conclusies in het licht van wat er allemaal over deze school is beweerd. Ook is de onderwijskwaliteit in de ogen van de inspectie voldoende. Maar de school als geheel krijgt een onvoldoende’’. De inspectie wilde gisteren nog niet ingaan op het nieuwe rapport.

Kort geding

Pors, hoewel tevreden met een deel van de bevindingen, liet de inspectie gisteren weten dat de school een kort geding voorbereidt. Dit om publicatie van het rapport ‘in huidige vorm’ te beletten. Pors zegt nog ongeveer een week nodig te hebben om een kort geding voor te bereiden. Het voornaamste bezwaar tegen het rapport is dat de inspectie een veel te ruime taakopvatting aan de dag zou leggen, weet Het Parool.

De onvoldoende zou het gevolg zijn van kritiek op het schoolbestuur en op directeur Soner Atasoy. ,,Gesteld wordt dat de heer Atasoy onvoldoende pogingen onderneemt om samen te werken met de overheid.’’ Een ander punt van kritiek betreft volgens Pors de ‘eenzijdige samenstelling van het bestuur’. Ook zou de school meer moeten doen aan pluriformiteit en tekortschieten bij het stimuleren van burgerschap. 

,,Er worden allerlei oordelen geveld die niet te herleiden zijn tot wettelijke normen. De inspectie heeft twee taken: de onderwijskwaliteit beoordelen en naleving van de wet- en regelgeving bewaken. In dit rapport staan allerlei meningen die niet tot wettelijke normen zijn te herleiden. De inspectie heeft zich niet beperkt tot zijn taak als toezichthouder’’, verduidelijkt Pors.

De advocaat verwerpt de kritiek op de eenzijdige samenstelling van het schoolbestuur. ,,Het kenmerk van een islamitische school is dat er moslims bij betrokken zijn’’, zegt Pors. Ook verwerpt hij het verwijt dat Atasoy onvoldoende zou meewerken. ,,Als een school zo wordt tegengewerkt, kun je verwachten dat een bestuurder kritisch is op betrokkenen.”
Het definitieve rapport wordt komende maand verwacht.

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’
    video

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van de Stentor, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).